Wat klanten vragen
Ziek door ongeval op het werk?
Ziek door een ongeval op het werk? Wat gebeurt er dan? Onder werktijd gebeuren tenslotte veel ongelukken. Met ernstige en minder ernstige gevolgen.
Hoe moet u zich ziekmelden?
U moet zich zo snel mogelijk ziek melden, wanneer u ziek bent geworden door een ongeval op het werk.
Hoe dit in zijn werk gaat hangt af van het soort arbeidsovereenkomst.
Als werknemer in loondienst moet u zich uiteraard altijd ziekmelden bij de werkgever, volgens de regels in uw contract. Werkt u via een uitzendbureau, dan geeft u daar uw ziekte door.
Wat gebeurt er als u langdurig ziek bent door een ongeval op het werk?
Bent u door een ongeval op het werk langdurig ziek? Dan zal uw werkgever allereerst een bedrijfsarts inschakelen. Samen met de bedrijfsarts bekijkt u uw terugkeer op de werkvloer. Kunt u niet naar uw oude werkplek terugkeren na een ongeval op het werk? Dan bekijkt de bedrijfsarts welke andere mogelijkheden er zijn in het bedrijf. En later in het traject zal hij externe mogelijkheden bekijken. Het is verplicht dat u uw medewerking verleend aan dit re-integratie traject.
Wat zijn de gevolgen?
Bent u een werknemer met een vast contract in loondienst? En heeft u zich na het ongeval op het werk ziek gemeld volgens het verzuimprotocol van het bedrijf? Dan vindt er gewoon loondoorbetaling plaats. Via uw werkgever zal uw loon maximaal twee jaar uitbetaald worden.
Werkt u via een uitzendbureau, of heeft een oproep-of uitzendcontract? Dan betalen zij bij ziekte uw loon door. Hoe lang dat is, is afhankelijk van uw contract. Eindigt deze loondoorbetalingsverplichting, dan komt u in de ziektewet. U heeft dan recht op 70% van uw laatste verdiende loon. Iets wat u waarschijnlijk flink voelt in uw portemonnee.
Het is dan ook belangrijk om de aansprakelijkheid van uw werkgever of opdrachtgever aan te kunnen tonen. Wanneer het bedrijf aansprakelijk is, kunt u alle letselschade claimen bij de verzekeraar. Het is hierbij heel belangrijk dat u uw schadeposten goed onderbouwd!.
Wij kunnen ons dan ook voorstellen dat u hier hulp bij nodig hebt. Onze specialisten helpen u graag, kosteloos en vrijblijvend met het verhalen van uw letselschade.
Wilt u meer weten over het gevolg van ziek door ongeval op het werk? Klik dan hier
Ziektewet en bedrijfsongeval?
De meeste werknemers hopen na een bedrijfsongeval weer snel aan de slag te kunnen. Helaas belanden veel werknemers toch in de Ziektewet na een bedrijfsongeval.
Wanneer komt u in de ziektewet na een bedrijfsongeval?
Afhankelijk van uw arbeidsovereenkomst, komt u na een bedrijfsongeval wel of niet in de ziektewet.
Heeft u een vast contract? Dan krijgt u twee jaar doorbetaald door uw werkgever. U krijgt na een bedrijfsongeval dan dus geen ziektewetuitkering, omdat de werkgever uw loon doorbetaald. Heeft u een tijdelijk, oproep of uitzendcontract. Dan komt u wel in de ziektewet na een bedrijfsongeval. U zult dan maximaal 70%van het laatst verdiende loon uitgekeerd krijgen. Als laatste is er de zelfstandig ondernemer. In dit geval is er geen werknemer-werkgever relatie, en krijgt u ook geen uitkering via de ziektewet na een bedrijfsongeval.
Hoelang krijg ik een uitkering via de ziektewet na een bedrijfsongeval?
Een uitkering via de ziektewet loopt altijd maximaal 24 maanden. Het kan echter zijn dat deze uitkering eerder stopt wanneer u bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt of als u na een jaar minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. Ook wanneer u een WIA of AOW uitkering heeft, heeft u geen recht (meer) op een ziektewetuitkering na een bedrijfsongeval.
Wat zijn de gevolgen?
Wanneer u na een bedrijfsongeval in de ziektewet terecht komt, daalt uw inkomen allereerst aanzienlijk. De ziektewetuitkering bedraagt namelijk maximaal 70% van uw loon, waardoor het verlies aan inkomsten al gauw 30% is. Komt u hierdoor financieel in de problemen? Bekijk dan goed wie er aansprakelijk is. Is uw werkgever aansprakelijk, dan kunt u uw inkomensschade namelijk op het bedrijf verhalen.
Vaak is het best lastig om zelf uw werkgever aansprakelijk te stellen. Wilt u uw letselschade verhalen, doordat u in de ziektewet zit na een bedrijfsongeval? Schakel dan de hulp in van een professioneel letselschadebureau. Onze hulp is kosteloos en wij helpen u graag.
Wilt u meer weten over de ziektewet na een bedrijfsongeval op het werk? Klik dan hier
Welke schade kan ik verhalen?
Hieronder vindt u een overzicht van welke letselschade u kunt verhalen.
Vergoedingen voor extra hulp, zoals
- hulp in de huishouding, boodschappen doen, kinderen naar school brengen etc.
- hulp in de tuin en
- hulp bij het onderhoud en schilderen van uw huis.
Vergoedingen voor gemis aan inkomen, zoals
- niet volledig doorbetaald inkomen (ZZP-er, uitzendkracht, 0-urencontract etc,)
- geen onregelmatigheidstoeslag meer
- niet meer kunnen overwerken
- gemiste promoties én
- gemiste pensioenopbouw
Andere óók heel belangrijke letselschadebedragen, zoals
- Studievertraging
- Reïntegratiekosten voor het begeleiden naar ander werk
- Kosten gepaard gaande met opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Reiskosten
- Medische kosten
- Smartengeld
- Economische kwetsbaarheid
- Wettelijke rente
- Verder alle kosten die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben…
- Bijvoorbeeld het loon dat u niet hebt gekregen omdat u niet naar uw werk kon
- Benzine omdat u naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut moest.
- Medicijnen die onder uw eigen risico vielen.
Vergoeding van smartengeld (immateriële schadevergoeding)
Dat is een vergoeding voor “gederfde levensvreugde”. Uw smartengeld zou een compensatie moeten bieden voor uw verdriet, pijn en voor al het andere waardoor u minder gelukkig kunt zijn geworden dan vóór het u overkomen ongeval.
Helaas is de Nederlandse wet niet ruimhartig met het toekennen van smartengeld. In Nederland worden de toegekende smartengeldbedragen dan ook niet als “rechtvaardig genoeg” gezien.
Bedrijfsarts nodig bij bedrijfsongeval?
Een bedrijfsarts bij een bedrijfsongeval wordt vaak ingeschakeld wanneer u door een ongeval op het werk arbeidsongeschikt bent geraakt. Een daarvan is de bedrijfsarts, voor de meeste werknemers een onbekende.
Wanneer wordt een bedrijfsarts ingeschakeld?
De bedrijfsarts wordt niet bij elk bedrijfsongeval ingeschakeld. Uw werkgever is verplicht om de bedrijfsarts in te schakelen als u zes weken ziek thuis zit. Bij een ingewikkeld ziektebeeld start de bedrijfsarts soms eerder met de begeleiding en re-integratie.
De bedrijfsarts maakt een plan om te kijken op welke manier u terug kunt keren naar uw oude werkplek. Bent u niet in staat om uw oude werk op te pakken, dan kijkt de bedrijfsarts welke andere mogelijkheden er nog binnen het bedrijf zijn voor u. Zijn er geen andere werkzaamheden beschikbaar bij uw eigen werkgever, dan zal de bedrijfsarts kijken naar externe mogelijkheden.De bedrijfsarts vraagt daarbij informatie op bij andere artsen die u behandelen. En hij schakelt ook externe deskundigen in, zoals een arbeidsdeskundige.
Waarom bij een bedrijfsongeval een bedrijfsarts inschakelen?
De bedrijfsarts kan vragen beantwoorden van de werkgever of werknemer over het verzuimtraject en de hervatting van de werkzaamheden. Daarnaast kan de bedrijfsarts algemene vragen beantwoorden over de veiligheid op de werkvloer en de gezondheid van werknemers. Ook vraag de bedrijfsarts informatie op bij andere artsen die u behandelen. En hij schakelt ook externe deskundigen in, zoals een arbeidsdeskundige.
Door het inschakelen van een letselschadespecialist kunt u zelf veel invloed uitoefenen op dit traject. Een letselschadespecialist, zoals Van den Toorn Personenschade, zorgt dat de juiste vragen worden gesteld en voor een goede medische onderbouwing.
Bent u het niet eens met de uitspraak van de bedrijfsarts, dan is het mogelijk om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts.
Heeft u een bedrijfsarts nodig door een bedrijfsongeval? Dan is het dus altijd verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen.
Vraag bij ons gerust vrijblijvend advies aan. Dit verplicht u tot niets en u weet ook nog eens waar u aan toe bent.
Wilt u meer weten over een bedrijfsarts bij een bedrijfsongeval? Klik dan hier
Ziekte uitkering UWV na bedrijfsongeval?
U heeft een bedrijfsongeval gehad en hierdoor zit u met een ziekte-uitkering van het UWV thuis. Deze uitkering kan leiden tot minder inkomen. En we kunnen ons voorstellen dat u dit graag vergoed wil hebben!
Wanneer krijgt u een ziekte uitkering van het UWV na een bedrijfsongeval?
Het ligt aan uw arbeidsovereenkomst of u wel of geen ziekte-uitkering krijgt vanuit het UWV.
Bij een vast contract betaalt uw werkgever twee jaar uw loon door. U heeft in dit geval dus geen recht op een ziektewetuitkering, omdat uw werkgever uw loon doorbetaalt. Wanneer heeft u dan wel recht op een ziekte-uitkering na een bedrijfsongeval? Wanneer u in tijdelijke dienst bent, een oproepkracht of uitzendkracht bent, kunt u hier aanspraak op maken. U krijgt dan maximaal 70% van het laatst verdiende loon uitgekeerd. Bent u wel aan het werk, maar heeft u geen werkgever-werknemer relatie? Dan krijgt u ook geen ziekte-uitkering na een bedrijfsongeval. In de meeste gevallen gaat het hierbij om zelfstandig ondernemers.
Hoelang krijg ik een uitkering van het UWV na een bedrijfsongeval?
U heeft maximaal 24 maanden recht op een ziekte-uitkering van het UWV. Soms stopt de uitkering eerder. Dit kan voorkomen wanneer u voor minder dan 35% arbeidsongeschikt bent. Ook wanneer u een WIA of AOW uitkering krijgt of meer dan een maand in detentie zit, heeft u geen recht (meer) op een ziektewetuitkering na een bedrijfsongeval.
Wat zijn de gevolgen?
De hoogte van de ziekte-uitkering bij een bedrijfsongeval wordt door het UWV bepaald aan de hand van de hoogte van uw gemiddelde dagloon. Een ziektewetuitkering bedraagt maximaal 70% van uw loon voordat u ziek werd. Waardoor het verlies aan inkomsten al gauw 30% is. Het kan hierdoor voorkomen dat u in de financiële problemen komt. Is uw werkgever aansprakelijk, dan kunt u uw inkomensschade op het bedrijf verhalen.
Vaak is het best lastig om zelf uw werkgever aansprakelijk te stellen. Het is daarnaast ook moeilijk is om de inkomensschade zelf te berekenen, omdat deze schadepost doorloopt tot in de toekomst.
Heeft u de hulp van een expert nodig, voor het berekenen van uw inkomensschade? Onze experts hebben veel ervaring op dit gebied. Ook is onze hulp kosteloos. Wij staan graag voor u klaar!
Wilt u meer weten over de ziektewet na een bedrijfsongeval op het werk? Klik dan hier
Wanneer kan ik letselschade claimen?
U kunt letselschade claimen als u door schuld van een ander letsel heeft opgelopen (gewond bent geraakt).
Letselschade kan ontstaan door bijvoorbeeld een:
Daarnaast kunt u denken aan letsel opgelopen tijdens een:
- georganiseerde reis
- onveilig product of
- val bij iemand anders thuis, in een winkel of op straat
U kunt het beste niet te lang wachten met het claimen van uw letselschade. Dit kan beter direct na het ongeval.
Oók als op dat moment nog niet duidelijk is waaruit uw letsel en de financiële de gevolgen daarvan bestaan.
Wel moet er dus iemand anders aansprakelijk zijn en dient deze hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten (AVP/AVB/WA).
Maar ook als u zélf het ongeval heeft veroorzaakt, kunt u soms toch uw letselschade claimen. Bijvoorbeeld als u een SVI (Schade Verzekering Inzittenden) heeft of SVO (Schade Verzekering Opzittende).
Weet u niet of en wanneer u recht heeft op een letselschadevergoeding?
Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op voor een voor u geheel vrijblijvend advies. Dat kost u niets en u weet meteen waar u aan toe bent. Daarna kunt u zelf kijken wat u met ons advies doet.
Verhalen uit de praktijk
Die lopende band trok zo twee van mijn vingers mee…
Als uitzendkracht moest ik gaan werken bij een soort lopende band. Ze hadden me uitgelegd dat ik die band ook af en toe moest schoonmaken, anders kwam er teveel troep tussen te zitten en liep de boel vast. Na een week sta ik aan die band te werken en merk dat ie een beetje begint te haperen.