Definitie bedrijfsongeval: als je tijdens je werk een ongeval overkomt en dat ongeval leidt tot schade aan je gezondheid, dan is er sprake van een arbeidsongeval of bedrijfsongeval.
Gelukkig loopt het meestal goed af, maar wat als er na een bedrijfsongeval of arbeidsongeval letsel ontstaat dat niet snel herstelt? Wie betaalt dan jouw kosten? En wat als je door het ongeluk ook inkomen misloopt?
Maak je geen zorgen om je financiële schade. Als je een bedrijfsongeval hebt gehad en je loopt letsel op, dan heb je “extra juridische bescherming”. Dat staat in de Wet. In 99% van de gevallen heb je recht op vergoeding van jouw financiële schade. Via de verzekering van jouw werkgever.
Op deze pagina lees je wat de bedrijfsongeval definitie is en wat je na een bedrijfsongeval het beste kunt doen.
Vraag sowieso altijd om advies. Bij ons is dat voor jou volledig vrijblijvend en kosteloos. Bijna altijd kunnen wij je al meteen vertellen wie jouw schade moet vergoeden en hoe dat in zijn werk gaat. Daarna kan je zelf beslissen wat je met ons advies doet.
Mensen kiezen voor ons vanwege:
-
15.000+ slachtoffers geholpen
-
Klantwaardering van 9+
-
Het meest betrokken letselschadebureau van NL
-
Dé specialist in arbeidsongevallen en personenschade
Bedrijfsongeval definitie: Arbowet
De definitie bedrijfsongeval of definitie arbeidsongeval is terug te vinden in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). De bedrijfsongeval definitie volgens de Arbowet is:
‘een aan een werknemer in verband met het verrichten van arbeid overkomen ongewilde, plotselinge gebeurtenis, die schade aan de gezondheid tot vrijwel onmiddellijk gevolg heeft gehad’.
Uitleg definitie bedrijfsongeval
Een simpelere bedrijfsongeval definitie is: ieder ongeluk op of door jouw werk dat leidt tot schade aan je gezondheid (letsel), is een bedrijfsongeval.
Een bedrijfsongeval ontstaat meestal door ‘onveilig handelen’ of een onveilige situatie. Maar het kan ook om ‘onschuldiger’ situaties gaan.
Het gaat dus om een arbeidsongeval, zodra een ongeval tijdens je werk is gebeurd. Dat kan ook op een andere werklocatie of onderweg zijn.
De meest voorkomende ongevallen die onder de definitie bedrijfsongeval vallen, zijn:
- vallen op het werk,
- beknelling van lichaam,
- val van hoogte,
- verwondingen door hitte/hoge temperatuur,
- werktuigmaterieel/voertuigongeval (zoals met een heftruck of palletwagens),
- verwondingen door een niet-uitgeschakelde machine of met een draaiend deel van een machine,
- beknelling tussen machine en een ander object,
- machine ongeval,
- geraakt worden door een voorwerp,
- verwondingen oplopen door hoge druk,
- ergens aan gesneden of gestoten,
- contact met stroom, hitte, kou of gevaarlijke stoffen,
- verkeersongeval op de openbare weg,
- fysieke overbelasting,
- geraakt worden door een voorwerp,
- uitglijden, struikelen of andere val,
- ongeluk met een transportband,
- en alle andere ongelukken op of door het werk.
Staat het ongeval dat jou is overkomen er niet tussen? Maar vraag jij je af of jouw ongeval onder de bedrijfsongeval definitie valt? Neem dan gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op voor advies. Wij kunnen je meteen – puur aan de hand van jouw eigen verhaal – vertellen of het onder de definitie bedrijfsongeval valt.
Hoe kan ik u helpen?
Floris de Bruin
Letselschade professional
Bedrijfsongeval definitie: maakt locatie ook uit?
Een ongeval tijdens uitoefenen van werkzaamheden kan op verschillende locaties voorkomen. Als een ongeval op één van onderstaande locaties plaatsvindt, valt het onder de definitie bedrijfsongeval of arbeidsongeval:
- binnen het bedrijf
- op kantoor
- op een bouwplaats
- op het bedrijventerrein van een ander bedrijf
- tijdens werkzaamheden aan de weg
- op de openbare weg
- tijdens het thuiswerken
- op iedere andere plek waar je voor jouw werk moet zijn.
Letsel na een bedrijfsongeval
Als een ongeluk op het werk leidt tot schade aan je gezondheid, dan valt het onder de bedrijfsongeval definitie.
Met schade aan je gezondheid bedoelen we “letsel”. Letsel is de verzamelnaam voor alle beschadigingen aan je lichaam. Die beschadigingen zorgen voor medische klachten waarvoor je een medische behandeling nodig hebt.
Letsel hoeft niet altijd per se “zichtbaar” te zijn. Ook niet direct zichtbaar of “meetbaar” letsel (niet objectiveerbaar letsel) zoals zenuwletsel, een whiplash, vergeetachtigheid, concentratieproblemen of hoofdpijn worden als letsel gezien.
Als je letsel hebt opgelopen door een bedrijfsongeval dan is het heel belangrijk dat je het arbeidsongeval direct bij je werkgever meldt en onder medische behandeling komt.
Arbeidsongeval met letsel: soms melding arbeidsinspectie verplicht.
Heb je letsel opgelopen en valt het onder de definitie bedrijfsongeval? Dan moet jouw werkgever sowieso intern een melding maken.
In sommige gevallen moet jouw werkgever jouw bedrijfsongeval óók bij de Arbeidsinspectie (Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid)melden. De Arbeidsinspectie onderzoekt de oorzaak van het arbeidsongeval of bedrijfsongeval.
Veel voorkomend letsel na bedrijfsongeval
Als jouw ongeluk tijdens werktijd is gebeurd en letsel als gevolg heeft, valt het onder de definitie bedrijfsongeval. Maar wat zijn de meest voorkomende letsels?
De meest voorkomende letsels na een arbeidsongeval zijn:
- verwondingen aan arm, hand, pols of vingers
- kneuzing arm, hand, pols en vingers
- amputatie van vinger(s)
- botbreuk hand
- botbreuk vingers
- brandwonden
- hoofdletsel
- nekletsel
- hersenschudding of hersenkneuzing
- oogletsel
- botbreuken been, enkel, voet of tenen
- knieletsel,
- verzwikking of verstuiking,
- polsbreuk
- gebitsletsel
- bekkenfractuur
- breuk hiel
- inwendig letsel
- rugletsel
- gebroken nek en/of rug wervels
- whiplash
Na een bedrijfsongeval met letsel, kom je bijna altijd onder medische behandeling.
Vaak eerst van een BHV-er op het werk, maar daarna de Afdeling Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis of je eigen huisarts. Soms moet je zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen voor bijvoorbeeld een operatie of een andere ingreep.
Een arbeidsongeval brengt altijd financiële schade met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan allerlei onkosten. In veel gevallen wordt ook je loon bij arbeidsongeschiktheid niet volledig doorbetaald. Dan loop je dus ook inkomen mis. En wat dan?
Hoe kan ik u helpen?
Floris de Bruin
Letselschade professional
Bedrijfsongeval: altijd financiële schade
Een ongeluk dat onder de bedrijfsongeval definitie valt, veroorzaakt bijna altijd financiële schade. Sowieso krijg je te maken met extra kosten. Uitzendkrachten, flexwerkers, ZZP’ers, oproepkrachten en werknemers op een 0-urencontract krijgen vaak ook nog eens direct te maken met gemiste inkomsten.
Natuurlijk ben je kort na een arbeidsongeval helemaal niet bezig met jouw financiële schade. Je hebt wel andere dingen aan je hoofd. Maar vroeg of laat merk je dat je toch tegen de nodige kosten oploopt. En dat die kosten een forse impact op jouw financiën hebben. Zeker wanneer je ook nog eens inkomen mist…
Het is goed om te weten dat jij jouw financiële schade vergoed kunt krijgen. Dat loopt via jouw werkgever. Alleen ‘de manier waarop’ is voor veel mensen een lastige. Je moet je werkgever namelijk formeel aansprakelijk stellen voor jouw financiële schade. En juist daar hebben de meeste mensen moeite mee. Maar bij een arbeidsongeval kan het nu eenmaal niet anders. Anders blijf je zelf met je financiële schade zitten en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Gelukkig zijn bijna alle werkgevers voor letselschade verzekerd. Dat betekent dat jouw werkgever jouw financiële schade niet zelf hoeft te betalen, maar dat zijn verzekering dit regelt!
Als jouw ongeluk onder de bedrijfsongeval definitie valt, is “extra juridische bescherming” van toepassing. Dat staat in art. 7:658 BW.
In de Wet staat dat werknemers, uitzendkrachten, flexwerkers, werknemers met een 0-urencontract en zelfs ZZP ers “extra juridische bescherming” hebben als zij betrokken raken bij een bedrijfsongeval.
In Nederland is een werkgever – puur wettelijk gezien – bijna altijd verantwoordelijk voor de gevolgen van een arbeidsongeval. Ook al kon jouw werkgever niets aan het ongeval doen.
Sterker nog zelfs als het ongeluk jouw eigen schuld was moet jouw werkgever in 99% van de gevallen jouw financiële schade vergoeden.
Toch gebeurt het nog vaak dat de verzekeraar van een werkgever onder deze verantwoordelijkheid uit probeert te komen. Of toch probeert de boel te vertragen en dan vaak ook nog eens tegen beter weten in.
We raden jou als slachtoffer van een bedrijfsongeval daarom altijd aan om niet te lang te wachten met het vragen van juridisch advies. Dat is voor jou helemaal vrijblijvend en kost je niets.
Aan de hand van jouw eigen verhaal kunnen wij bijna altijd in één gesprek aangeven of jouw werkgever verantwoordelijk kan worden gehouden, of jij dat in jouw belang ‘op moet pakken’ en hoe dat dan het beste kan.
Als wij denken dat het inschakelen van onze hulp in jouw belang is dan leggen we je meteen uit waarom. Het is daarna uiteraard aan jou te beslissen wat je met ons advies doet.
Wil je dat wij jou gaan helpen met jouw letselschade? Dan is dat voor jou gegarandeerd 100% kosteloos. Onze kosten moeten namelijk óók door de verzekeraar van jouw werkgever worden vergoed. Los en apart van jouw eigen schadevergoeding.
Hoe werkt de schadevergoeding na een bedrijfsongeval
Heb jij een arbeidsongeval of bedrijfsongeval gehad, dan kun je jouw financiële schade in 99% van de gevallen vergoed krijgen. Helaas gaat dit niet vanzelf en je zult dus zelf actie moeten ondernemen.
Veel mensen vinden het aansprakelijk stellen van hun werkgever de moeilijkste stap. Zeker als ze denken dat ze zelf schuld hebben aan het bedrijfsongeval. Dat snappen we. Niemand zit daarop te wachten.
Toch kun je niet anders. Na een arbeidsongeval ontstaan altijd extra kosten. Als je ook nog eens inkomsten misloopt, dan is jouw financiële schade binnen de kortste keren niet meer te overzien.
Om deze reden is het voor jou altijd het beste om direct juridische hulp in te schakelen. Jij weet niet hoe je de situatie het beste aan kunt pakken en hoe er ook voldoende aandacht is voor jouw eigen belangen. En het is voor jou toch veel fijner om dit niet allemaal zelf te moeten regelen?
Uiteraard houden we steeds rekening met jouw gevoelens en eventuele gevoeligheden die bij jouw werkgever kunnen spelen. Het “aansprakelijk stellen” gaat altijd in overleg met jou. Daar hoef je je dus geen zorgen om te maken.
Werkgevers doen trouwens bijna nooit moeilijk. Wij benadrukken dat jij het sowieso al heel lastig vind om ze aansprakelijk te stellen, maar dat het vanwege jouw financiële schade gewoonweg niet anders kan.
Jouw ongeluk tijdens werktijd is per definitie een bedrijfsongeval. Vraag jij je af of het voor jou inderdaad beter is om je werkgever aansprakelijk te stellen? En hoe je dit het beste kunt aanpakken?
Twijfel dan niet en vraag direct een juridisch advies. Dat verplicht jou tot niets, maar je weet wel meteen waar je aan toe bent. Dat is wel zo fijn, toch?
Hoe kan ik u helpen?
Floris de Bruin
Letselschade professional
Werkgever bijna altijd verzekerd voor een bedrijfsongeval
Vrijwel alle werkgevers zijn verzekerd voor letselschade door een bedrijfsongeval.
Valt jouw ongeluk onder de bedrijfsongeval definitie? Dan kun je er met 99% zekerheid vanuit gaan dat jouw financiële schade door de verzekeraar van jouw werkgever moet worden betaald.
Het is misschien een geruststelling dat jouw werkgever jouw financiële schade dus niet uit eigen zak hoeft te betalen. Jouw werkgever is hier gewoon voor verzekerd!
Veel mensen vinden het gevoelsmatig vervelend om hun eigen werkgever aansprakelijk te stellen, maar dat is niet nodig.
Het aansprakelijk stellen en het krijgen van de schadevergoeding is bij een arbeidsongeval “gewoon een verzekeringskwestie”. Met de juiste toelichting en uitleg zal jouw werkgever niet anders dan begrip hebben voor jouw situatie. En anders leggen wij het jouw werkgever ook nog eens persoonlijk uit.
Jouw werkgever meldt het bedrijfsongeval bij zijn verzekeraar. De verzekeraar regelt met jou de rest. Inhoudelijk en financieel blijft jouw werkgever daar volledig buiten.
Maar let op, je krijgt dan wél te maken met een professionele verzekeraar als tegenpartij. Een partij die financieel veel sterker is dan jij en ook nog eens veel meer kennis over letselschade heeft. En dat geeft een ‘ongelijke’ situatie en voelt niet fijn.
Vraag daarom sowieso altijd om advies. Wij hebben ontzettend veel ervaring met bedrijfsongevallen. We weten daarom precies wat het beste voor jou is. We zullen er samen voor zorgen dat de verstandhouding met de werkgever goed blijft. Daar heb jij het meeste aan.
Definitie bedrijfsongeval: schadevergoeding
Door een bedrijfsongeval ontstaat vrijwel altijd financiële schade. Schade die – zo weet je inmiddels – door de verzekeraar van jouw werkgever moet worden betaald.
Jouw schadevergoeding bestaat uit verschillende onderdelen. We geven je een opsomming.
Definitie bedrijfsongeval: extra kosten en vergoeding voor (mantelzorg)hulp
- Kosten door opname in het ziekenhuis,
- Bijdrage eigen risico (zorgverzekering)
- Medische kosten (eigen bijdrage of niet vergoed)
- Overige medische kosten
- Kosten voor hulp in de huishouding of andere gezinshulp
- Vergoeding voor naasten voor verpleging en verzorging (mantelzorg)
- Reiskosten van familie/vrienden i.v.m. bezoek ziekenhuis en/of revalidatiecentrum,
- Eigen reiskosten i.v.m. medische behandelingen,
- Kosten van hulpmiddelen
- Kosten van aanpassingen (in huis, in de auto etc.)
- Kosten voor onderhoud van de woning
- Kosten voor onderhoud van de tuin
- Alle andere kosten die door het ongeluk gemaakt moeten worden
Definitie bedrijfsongeval: kosten zonder nut
Dit zijn de kosten die je voor het arbeidsongeval al hebt gemaakt, maar waar je door het ongeluk niets meer aan hebt. Denk aan contributie voor jouw sportschool of aangeschafte tickets voor een (cultureel) uitstapje. Ook deze kosten komen voor vergoeding in aanmerking!
Hoe kan ik u helpen?
Floris de Bruin
Letselschade professional
Definitie bedrijfsongeval: gemiste inkomsten
- Jouw werkgever betaalt jou helemaal niet (0%) door,
- Jouw werkgever betaalt je een gedeelte (bijvoorbeeld 70%) door,
- Je werkt via een uitzendbureau en komt direct in de Ziektewet en ontvangt nog maar 70% van je inkomsten,
- Je werkt op basis van een 0-urencontract en de werkgever roept je niet meer op,
- Je hebt een oproepcontract en wordt niet meer (extra) opgeroepen,
- Je tijdelijke contract wordt vanwege jouw letsel niet verlengd,
- De werkgever ontslaat je in je proeftijd,
- Je mist inkomsten uit overwerk, onregelmatigheidstoeslag en/of extra ingeroosterde werkdagen,
- Je ontvangt minder of géén bonus, prestatietoeslag of winstdeling,
- Je mist opbouw van tijd-voor-tijd,
- Je loopt een salarisverhoging of promotie mis.
Smartengeld
Na een bedrijfsongeval of arbeidsongeval met letsel heb je óók altijd recht op een vergoeding van smartengeld of ‘immateriële schadevergoeding’. Smartengeld is een vergoeding voor pijn en ongemakken.
Simpel gezegd: een financiële vergoeding voor alle (psychische) ellende die door jouw letsel is en wordt veroorzaakt.
Juridische kosten
In de Wet (artikel 6:96 BW) staat dat de juridische kosten (lees: onze kosten) na een bedrijfsongeval of arbeidsongeval ook door de verzekeraar van de werkgever moeten worden vergoed.
Dat betekent dat de juridische kosten los en apart van jouw letselschadevergoeding, worden betaald. Je kunt ons dus zonder financieel risico inschakelen, want onze hulp is voor jou 100% kosteloos. Wij zijn er voor jou om jouw juridische en financiële belangen te behartigen.
Alleen dan loop je niet het risico dat de verzekeraar van de werkgever een niet kloppend standpunt inneemt. Dat kan in jouw nadeel zijn. Onze hulp inschakelen is dus wel zo verstandig. Neem geen risico en vraag ons om sowieso advies.
Relevante pagina's over bedrijfsongeval
Mijn ongeluk valt onder de definitie bedrijfsongeval, en nu?
Jouw financiële schade bestaat dus uit veel verschillende onderdelen. Het berekenen van de letselschade verschilt per persoon en is echt maatwerk.
Tijdens het gehele letselschadetraject moeten al deze verschillende onderdelen, “schadeposten”, steeds stuk voor stuk worden vastgesteld. En zal de verzekeraar van jouw werkgever daar ook keer op keer over kunnen gaan discussiëren.
Helaas komt fors letsel bij een arbeidsongeval of bedrijfsongeval vaak voor. Een deel van de slachtoffers van een bedrijfsongeval houdt zelfs blijvend medische klachten.
Dit betekent langdurige financiële gevolgen in de vorm van onkosten en bijna altijd inkomensschade. Je bent dan vaak voor langere tijd – en in het ergste geval zelfs altijd – afhankelijk van de hoogte van de schadevergoeding die de verzekeraar van jouw werkgever moet vergoeden. Die vergoeding moet dus echt 100% kloppen!
Er zijn zoveel verschillende factoren om rekening mee te houden. Dat maakt het berekenen van een letselschade erg ingewikkeld. Een “gemiddeld slachtoffer van een bedrijfsongeval” kan dit niet zelf. Zeker niet bij ernstiger letsel en inkomensschade.
De verzekeraar van jouw werkgever zal best vaak heel anders denken over de hoogte van jouw financiële schade dan jijzelf. En wat dan? Wie heeft er gelijk en hoe krijg jij je gelijk?
Dat kan een hele vervelende discussie worden waar je helemaal geen energie voor hebt. Jij wilt je alleen maar bezig houden met je herstel. Dat is veel belangrijker. Gelukkig kun je als slachtoffer van een arbeidsongeval altijd juridische hulp inschakelen. En bij ons is dat voor jou 100% kosteloos!
Vraag altijd advies (100% vrijblijvend)
Van der Toorn Personenschade is als geen ander gespecialiseerd in arbeidsongevallen. Niet alleen kunnen wij jou in één gesprek vertellen of jouw ongeval onder de definitie bedrijfsongeval valt – en je dus recht hebt op extra juridische bescherming – we geven jou direct een open en eerlijk advies in jouw situatie.
Zo weet jij wat jouw opties zijn.
Komen we samen tot de conclusie dat het inschakelen van onze hulp de beste optie voor jou is? Dan leggen wij jou uit waarom en helpen wij jou graag om te zorgen voor een rechtvaardige en maximale schadevergoeding. Dat kost jou als slachtoffer van het bedrijfsongeval dus helemaal niets en is dus 100% kosteloos! Dat bevestigen we niet alleen tijdens ons gesprek, maar ook zwart op wit.
Beloofd!
Nieuwsgierig naar uw kansen?
Hoe kan ik u helpen?
Floris de Bruin
Letselschade professional