Wat klanten vragen
Wie is er verantwoordelijk voor een bedrijfsongeval?
Wie is er verantwoordelijk voor een bedrijfsongeval?
Heb je letselschade opgelopen door een bedrijfsongeval? Dan is jouw werkgever bijna altijd verantwoordelijk. Het bepalen wie er verantwoordelijk is voor het ontstaan van een bedrijfsongeval is namelijk een puur theoretische beoordeling. Wat dit betekent leggen we je uit.
Werkgever meestal verantwoordelijk bij een bedrijfsongeval
Jouw werkgever is bijna altijd verantwoordelijk als je letselschade hebt opgelopen door een bedrijfsongeval. Zelfs als je zelf denkt dat je werkgever niets te verwijten valt of dat het ongeval jouw eigen schuld was.
Gelukkig is jouw werkgever ook bijna altijd voor jouw financiële schade verzekerd. Hij hoef jouw letselschade dus niet zelf te betalen. Dat scheelt!
In artikel 7:658 BW is geregeld dat de werkgever verantwoordelijk altijd verantwoordelijk is voor letselschade bij een bedrijfsongeval tenzij:
- Jouw werkplek volledig veilig is
- Er op de werkplek voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen
- Er voldoende veiligheidsmiddelen op jouw werk aanwezig zijn
- Er bij herhaling voldoende veiligheidsinstructies zijn gegeven
- Er voldoende rekening mee wordt gehouden dat de veiligheidsinstrucites niet altijd volledig worden nageleefd
- Er voldoende controle op de naleving van de veiligheidsinstructies heeft plaatsgevonden
- Er voor jou als werknemer – indien mogelijk – voldoende verzekeringen zijn afgesloten of
- Dat jouw letselschade door het bedrijfsongeval uitsluitend en alleen is ontstaan door eigen ‘opzet’ of ‘roekeloosheid’
Het is aan de werkgever om te bewijzen dat aan deze eisen is voldaan. Als werknemer hoef jij dus in eerste instantie geen bewijs te leveren om de verantwoordelijkheid bij het bedrijfsongeval aan te tonen. De werkgever moet dit doen.
Kosteloze hulp bij letselschade na een bedrijfsongeval
Wie is verantwoordelijk voor een bedrijfsongeval? Ondanks dat in de wet precies is vastgelegd dat de bewijslast voor de verantwoordelijkheid (aansprakelijkheid) van een bedrijfsongeval bij een werkgever ligt, is het in de praktijk best lastig zelf jouw volledige schadevergoeding te krijgen.
De verzekeraar van jouw werkgever zal vaak eerst proberen om toch onder aansprakelijkheid uit te komen. Vaak tegen beter weten in.
Daarnaast ontstaat er vaak ‘gedoe’ over jouw letselschade zelf. Onder de letselschade vallen niet alleen jouw extra kosten en jouw gemiste inkomsten, ook jouw gederfde levensvreugde (het smartengeld) moet worden vergoed.
Veel mensen vinden het lastig hun werkgever verantwoordelijk te houden voor de letselschade als gevolg van hun bedrijfsongeval. En dat is ook logisch. Gezien de financiële gevolgen die een bedrijfsongeval met zich meebrengt, kom je hier bijna niet onderuit. Hoe lastig je dat misschien ook vindt.
Het is goed om te weten dat nagenoeg alle werkgevers zich tegen letselschade door een bedrijfsongeval zijn verzekerd. Om er zeker van te zijn dat de verzekeraar van de werkgever aansprakelijkheid erkent en het letselschade bedrag betaalt waar jij recht op hebt, raden we je aan om juridische hulp in te schakelen.
Bel of app ons om te vertellen wat er is gebeurd en vraag advies. Dan leggen wij je uit wie in jouw situatie verantwoordelijk is voor het bedrijfsongeval. Voor jou volledig kosteloos, beloofd!
Rechten bij letselschade na een bedrijfsongeval
Als je slachtoffer bent geworden van een bedrijfsongeval dan komt daar veel bij kijken. Je hebt lichamelijke klachten, maakt extra kosten en kan bovendien niet werken. Je vraagt je terecht af: wat zijn mijn rechten bij letselschade na een bedrijfsongeval? En hoe kan ik mijn financiële schade vergoed krijgen?
Wanneer spreken we van een bedrijfsongeval?
Als je een ongeval hebt gehad door of tijdens je werk en je loopt daarbij letselschade op, dan wordt dit een bedrijfsongeval genoemd. Letselschade door een bedrijfsongeval kan ontstaan door ongevallen:
- in een bedrijf
- door een verkeersongeval
- op een bouwlocatie
- op een andere locatie en
- in een instelling.
Het ongeval ontstaat dan bijvoorbeeld door een kapotte machine, te weinig werkinstructies of een onveilige werksituatie.
Jouw rechten na een bedrijfsongeval
Jouw werkgever is bijna altijd aansprakelijk als je letselschade hebt opgelopen door een bedrijfsongeval. Ook als je denkt dat jouw werkgever niets te verwijten valt en zelfs als het ongeval jouw eigen schuld is.
- Jouw rechten bij letselschade na een bedrijfsongeval als werknemer
Als je als werknemer te maken krijgt met letsel na een bedrijfsongeval heb je recht op vergoeding van jouw onkosten en gemiste inkomsten. Oók heb je altijd recht op smartengeld. De verzekeraar van jouw werkgever moet dit betalen. Om aanspraak te maken op de vergoeding moet je wel eerst je werkgever aansprakelijk stellen. De werkgever meldt het bedrijfsongeval vervolgens bij zijn verzekeraar.
Bij het bepalen van de hoogte van de vergoeding letselschade na een bedrijfsongeval, ontstaat bijna altijd discussie. Een verzekeraar denkt in de meeste gevallen nu eenmaal anders over jouw letselschade dan jijzelf. Voorkom dat je in deze discussie aan het kortste eind trekt en schakel altijd een letselschadebureau in. Dat is voor jou volledig kosteloos, bespaart jezelf een hoop energie en alleen dan weet je zeker dat jouw letselschade rechtvaardig wordt vergoed!
- Jouw rechten na een bedrijfsongeval als uitzendkracht
Als uitzendkracht heb je bij letselschade na een bedrijfsongeval dezelfde rechten als een werknemer. Je hebt recht op een vergoeding van al jouw schade: materiële schade en smartengeld. Als uitzendkracht heb je zelfs het recht om naast het bedrijf waar je geplaatst bent (de materiele werkgever) ook het uitzendbureau (formele werkgever) aansprakelijk te stellen voor jouw letselschade na een bedrijfsongeval. Als jij twijfelt wie jij in jouw geval het beste kunt aanspreken, vraag dan altijd advies aan een gespecialiseerd letselschadebureau. Zo voorkom je dat je de werkrelatie onnodig onder druk zet! Maar wacht niet te lang, want als uitzendkracht lijdt je meestal vanaf de eerste dag financiële schade, omdat jouw inkomen niet wordt doorbetaald.
- Jouw rechten na een bedrijfsongeval als ZZP’er
In sommige gevallen heb je als ZZP er dezelfde rechten bij letselschade na een bedrijfsongeval als een werknemer. Het wetsartikel 7:658 lid 4 BW is dan van kracht. Aangezien de financiële gevolgen van een bedrijfsongeval voor een zelfstandig ondernemer al heel snel onhoudbaar worden, raden we je aan om direct advies te vragen. Je kunt ons meteen bellen, appen of mailen. We staan met deskundig advies voor je klaar!
Niet kunnen werken door bedrijfsongeval?
Kunt u niet meer werken door een bedrijfsongeval? Dan is het erg belangrijk om deskundige hulp in te schakelen. Vaak hopen werknemers weer snel aan de slag te kunnen. Regelmatig zorgt een bedrijfsongeval echter voor arbeidsongeschiktheid bij medewerkers.
Wat zijn de gevolgen?
Wanneer u door een bedrijfsongeval niet kunt werken lijdt u in de meeste gevallen inkomensschade. U krijgt namelijk maar 70% van uw laatst verdiende loon, wanneer u in de ziektewet terecht komt. In de meeste gevallen is de werkgever aansprakelijk voor het bedrijfsongeval. Dus erg belangrijk om hem aansprakelijk te stellen. Het is daarom van groot belang om te laten weten aan de werkgever dat u een bedrijfsongeval heeft gehad. Uw werkgever is meestal verzekerd voor dit soort ongevallen. En hoeft deze schade dus meestal niet zelf te betalen.
Hoelang krijg ik een uitkering wanneer ik niet kan werken na een bedrijfsongeval
Allereerst is het afhankelijk van uw arbeidsovereenkomst of u recht hebt op een uitkering. Wanneer u niet kunt werken na een bedrijfsongeval. Bij een tijdelijk contract komt u bijvoorbeeld aan het einde van uw contract in de ziektewet.
Deze uitkering loopt nooit langer dan twee jaar. Door bijzondere omstandigheden kan het zijn dat deze uitkering eerder stopt. Maar ook wanneer u volledig arbeidsongeschikt bent geraakt of voor het grootste deel weer kunt werken.
Bij een WIA of AOW uitkering mag kunt u ook geen aanspraak maken op de uitkering via de ziektewet. U heeft recht op een WIA uitkering, wanneer u langer dan twee jaar niet hebt kunnen werken door een bedrijfsongeval. Een WIA-uitkering kan dus volgen op de Ziektewet-uitkering.
Bij een vaste aanstelling hoeft u zelfs geen gebruik te maken van de uitkering via de ziektewet. Uw werkgever moet uw loon twee jaar doorbetalen. Hierna volgt meestal een WIA-uitkering.
Bij wie kan ik hulp inschakelen?
Er komt veel op u af, wanneer u door ernstig letsel niet meer kunt werken na een bedrijfsongeval. Wij helpen u om dit proces in goede banen te leiden en kijken samen met u wat er voor nodig is om uw letselschade volledig te verhalen. Wilt u meer weten over een bedrijfsongeval en arbeidsongeschiktheid? Klik dan hier
Vergoeding voor een ongeval op het werk?
Bij een ongeval op het werk, spreken we van een bedrijfsongeval. Vaak heeft zo’n ongeval grote gevolgen. Als u een vergoeding wilt krijgen voor het ongeval op uw werk, moet u eerst uitzoeken wie aansprakelijk is voor het bedrijfsongeval.
Wanneer is het bedrijf aansprakelijk ?
Volgens artikel 7:658 BW is een werkgever aansprakelijk voor schade van zijn werknemers, die is ontstaan op het werk. Een werkgever moet dan ook zorgen voor een veilige werkomgeving en goed materiaal. Dit is de zorgplicht van de werkgever. Doet het bedrijf dit niet of niet voldoende, dan is de werkgever aansprakelijk voor het ongeval op het werk. In vrijwel veel gevallen moet hij dan ook de schade na een ongeval uw werk vergoeden.
Wanneer krijg ik een vergoeding na mijn ongeval op het werk?
U krijgt uw schade vergoed na een ongeval op het werk als uw werkgever aansprakelijk is. U moet aantonen dat het ongeval op uw werk is gebeurd. Uw werkgever moet aantonen dat hij niet tekort is geschoten in zijn zorgplicht. De werkgever wil in sommige gevallen bewijzen dat hij juist niet tekort geschoten is in zijn zorgplicht. Het is daarom belangrijk om een letselschadespecialist in te schakelen, zodat u de vergoeding krijgt waar u recht op hebt. Belangrijk hierbij is om goed te kijken naar schadeposten die doorgerekend kunnen worden naar de toekomst. Zoals verlies van inkomsten of een huishoudelijke hulp die ingeschakeld moet worden
U krijgt vervolgens uw schade na het ongeval op uw werk pas vergoed als de aansprakelijkheid is erkend.
Vaak loopt deze discussie echter uit op een juridisch gevecht tussen de werknemer en de verzekeraar van de werkgever. Dat is niet eerlijk, omdat de verzekeraar natuurlijk veel ervaring en ook nog juristen tot zijn beschikking heeft . Daarom is het goed om als werknemer een deskundige in te schakelen.
Een betrouwbare letselschadespecialist zorgt er samen met u voor dat u krijgt waar u recht op heeft. Vraag bij ons gerust vrijblijvend en kosteloos advies aan. Dit verplicht u tot niets en u weet eenvoudig en direct waar u aan toe bent. Onze specialisten staan graag voor u klaar.
Wilt u meer weten over de schadevergoeding na een ongeval op het werk? Klik dan hier
Kunnen jullie ook thuis langskomen om alles door te nemen?
Ons kantoor levert – wat wij noemen – “een vertrouwensdienst”. En vertrouwen moet nu eenmaal met elkaar worden opgebouwd.
De ervaring heeft ons geleerd dat een bezoek aan u thuis, daartoe dé ideale mogelijkheid biedt.
Soms is een bezoek wat ons betreft niet perse noodzakelijk en kunnen wij ook zonder goed verder. Maar als u prijs stelt op een persoonlijke ontmoeting, dan kan dat natuurlijk altijd.
Is jullie hulp voor mij écht gratis?
Jazeker, onze hulp is voor u écht GRATIS.
Uw tegenpartij is namelijk ook verplicht om uw juridische kosten (lees: de kosten van ons kantoor) te vergoeden. Dat staat in de wet (art. 6:96BW).
Bij Van der Toorn Personenschade krijgt u van te voren een schriftelijke kostengarantie met een duidelijke uitleg. Daarin staat ook duidelijk wat u van ons en wij van u mogen verwachten.
Wij staan er voor in dat de aansprakelijke partij onze kosten vergoed. En doet die dat niet, dan is dat ons bedrijfsrisico. U krijgt dan dus nooit een rekening van ons. Beloofd!
Twijfelt u desondanks nog? Neem dan gewoon even contact met ons op. Wij leggen u graag uit hoe onze kostengarantie werkt.
Wilt u eerst meer lezen over onze GRATIS hulp bij letselschade, klik dan hier. Duidelijkheid boven alles!
Verhalen uit de praktijk
Die lopende band trok zo twee van mijn vingers mee…
Als uitzendkracht moest ik gaan werken bij een soort lopende band. Ze hadden me uitgelegd dat ik die band ook af en toe moest schoonmaken, anders kwam er teveel troep tussen te zitten en liep de boel vast. Na een week sta ik aan die band te werken en merk dat ie een beetje begint te haperen.