Wat klanten vragen
Wat valt onder immateriële schade
Wat valt onder immateriële schade?
Wat valt onder immateriële schade: Om te weten wat onder immateriële schade valt, is het belangrijk om te begrijpen dat we binnen de letselschade onderscheid maken tussen twee soorten schade: materiële schade en immateriële schade.
Materiële schade
Materiële schade is alle schade die je in de portemonnee voelt. Deze schade kan in geld worden uitgedrukt. Denk aan gemiste inkomsten, medische kosten, de kosten voor het inschakelen van (huishoudelijke) hulp of de schade aan kapotte spullen.
Immateriële schade
Alles wat overblijft valt onder immateriële schade. Ook wel smartengeld genoemd. Immateriële schade is een vergoeding voor pijn en ongemakken of ‘leed en gederfde levensvreugde’. Een vergoeding voor alle ellende die het ongeval in jouw leven heeft veroorzaakt.
In de wet (artikel 6:95 BW) staat dat letselschade kan bestaan uit ‘vermogensschade en ander nadeel’. Vermogensschade is de ‘materiële schade’ zoals hierboven beschreven en ‘ander nadeel’ is de immateriële schade.
De immateriële schade bestaat onder anderen uit lichamelijke pijn, verdriet, psychische klachten en vermindering van levensvreugde.
Het smartengeld of de immateriële schadevergoeding is dus een belangrijk onderdeel van de totale letselschade. Het zorgt ervoor dat de aansprakelijke verzekeraar na een ongeval ook de geestelijke gevolgen van het lichamelijke letsel vergoedt.
Belangrijke factoren bij het berekenen van immateriële schade
Wat valt onder immateriële schade? Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, onder anderen uit lichamelijke pijn, verdriet, psychische klachten en vermindering van levensvreugde. Dit verschilt natuurlijk heel erg per persoon. Om zeker te zijn dat je in jouw persoonlijke situatie rekening houdt met alle aspecten, is de hulp van een letselschadebureau onoverkomelijk. Dit is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos.
Factoren om in ieder geval niet te vergeten bij het vaststellen van de immateriële schadevergoeding zijn het soort letsel dat je hebt opgelopen, de pijn die dit heeft veroorzaakt (of nog steeds veroorzaakt), of je inmiddels hersteld bent en of het letsel blijvende beperkingen met zich meebrengt. Daarnaast spelen bijvoorbeeld blijvende littekens een rol en is het van belang om al jouw sociale factoren mee te wegen (leeftijd, geslacht, woonsituatie en afhankelijkheid van anderen).
Vraag gerust advies!
Wat valt onder immateriële schade? Het berekenen en vaststellen van een immateriële schadevergoeding is echt maatwerk. Een klein detail in jouw persoonlijke situatie kan een flink verschil in de hoogte van de immateriële schadevergoeding met zich meebrengen. Vraag daarom altijd advies van een letselschadebureau. Dit is voor jou sowieso kosteloos. Bel of app ons volledig vrijblijvend voor een passend advies.
Hoe immateriële schadevergoeding berekenen
Hoe kan je een immateriële schadevergoeding berekenen?
Immateriële schadevergoeding berekenen: Als je gewond bent geraakt bij een ongeval, heb je altijd recht op een immateriële schadevergoeding. Wij laten je hieronder weten hoe zo’n immateriële schadevergoeding kan worden berekend.
Het berekenen van een immateriële schadevergoeding verschilt per persoon en per situatie. Eén antwoord of een vaste formule bestaat niet. Wij raden iedereen aan om gratis en vrijblijvend contact op te nemen met een gespecialiseerd letselschadebureau. Bel of app ons. Wij denken graag mee!
Twee soorten schade: materieel en immaterieel
Binnen de letselschade maken we onderscheid tussen twee soorten schade. Materiële schade en immateriële schade.
Materiële schade is alle schade die je in je portemonnee voelt. Denk hierbij aan verlies van inkomsten, medische kosten of kosten voor het inschakelen van (huishoudelijke) hulp.
Immateriële schade wordt ook wel smartengeld genoemd. Dit is een vergoeding voor leed en gederfde levensvreugde of terwijl: pijn en ongemakken. Een vergoeding voor alle ellende die het ongeval in jouw leven heeft veroorzaakt.
Aangezien immateriële schadevergoeding berekenen gaat over jouw emotionele en psychische schade, is het erg lastig om een exact bedrag te berekenen. De pijn die en het ongemak dat jij ervaart, moet worden omgerekend in geld. Dat is onwijs lastig en echt maatwerk.
Waar moet je rekening mee houden?
Alle aspecten van jouw persoonlijke situatie spelen mee bij de immateriële schadevergoeding berekenen. ‘Alle omstandigheden van het geval’, zoals in men dit in letselschadeland noemt.
Denk aan het soort letsel dat je hebt opgelopen, de pijn die dit veroorzaakt, of je inmiddels hersteld bent en of het letsel blijvende beperkingen met zich meebrengt. Bij het bepalen van de hoogte van de immateriële schadevergoeding moet met nog veel meer factoren rekening worden gehouden. Het is dan ook verstandig om altijd advies te vragen aan een letselschadebureau.
Jouw persoonlijke situatie moet vervolgens worden vergeleken met rechterlijke uitspraken. Deze rechterlijke uitspraken sluiten nooit precies aan op jouw eigen situatie, maar bieden wel houvast.
De uitspraken kunnen recent zijn, maar sommigen zijn van jaren geleden. Als dat laatste het geval is, dan moet bij de berekening van immateriële schadevergoeding ook rekening worden houden met de ontwikkeling van de hoogte van de schadevergoedingen in meer recente uitspraken.
Zelf immateriële schadevergoeding berekenen?
Aangezien een klein detail in jouw persoonlijke situatie een flinke verandering in de hoogte van de immateriële schadevergoeding kan betekenen, raden wij slachtoffers aan om niet zélf met de aansprakelijke verzekeraar te onderhandelen over de hoogte ervan. Schakel altijd hulp in van een deskundige!
Daarbij komt dat verzekeraars heel anders aankijken tegen jouw pijn en ongemak dan jijzelf. Jij moet iedere dag met jouw pijn leven, de verzekeraar niet. Het is daarom verstandig om altijd advies te vragen van een deskundige. Zeker als het gaat om immateriële schadevergoeding, waarbij de bedragen erg uiteen kunnen lopen.
Als jij wil dat de aansprakelijke verzekeraar jouw immateriële schade volledig betaalt, dan is het verstandig om een letselschadebureau in te schakelen. Dat is voor jou volledig kosteloos!
Onze collega’s van de letselschadehelpdesk staan voor je klaar en voorzien je graag gratis van advies over immateriële schadevergoeding berekenen. Stuur ons gerust een bericht.
Wie betaalt de immateriële schadevergoeding na ongeval?
Wie betaalt de immateriële schadevergoeding?
Als je gewond bent geraakt bij een ongeval, heb je recht op een immateriële schadevergoeding, maar wie betaalt die immateriële schadevergoeding eigenlijk?
Tegenpartij betaalt de immateriële schadevergoeding
Als je betrokken bent geraakt bij een ongeluk, waarvoor een ander verantwoordelijk kan worden gehouden, moet de aansprakelijke partij, meestal een verzekeringsmaatschappij, óók een immateriële schadevergoeding betalen. Los en apart van vergoeding van jouw extra kosten en gemiste inkomsten.
Voorbeelden van ongelukken waarvoor een ander aansprakelijk kan worden gehouden zijn: een auto ongeluk, een ongeluk met de fiets, scooter, snorscooter of bromfiets, een ongeluk waarbij je passagier was of achterop zat, een bedrijfsongeluk, een val van een paard of een hondenbeet.
In bijna alle bovenstaande gevallen kan met succes een verzekeraar aangesproken worden voor jouw schade, namelijk jouw onkosten, gemiste inkomsten én dus een immateriële schadevergoeding. Je zult hier wel zelf achteraan moeten gaan. De beste en makkelijkste manier om te zorgen dat de aansprakelijke verzekeraar alle schade (letselschade en immateriële schade) uitbetaalt, is het inschakelen van een letselschadebureau. Een letselschadespecialist of ‘belangenbehartiger’ weet precies waar je allemaal rekening mee moet houden bij het bepalen van de hoogte van de schadevergoeding.
Moet de aansprakelijke verzekeraar altijd immateriële schadevergoeding betalen?
Als je gewond bent geraakt bij een ongeval, heb je dus altijd recht op een immateriële schadevergoeding. Los en apart van de vergoeding van jouw onkosten en gemiste inkomsten. Het verschilt per verzekeraar of, en zo ja hoe veel, immateriële schade of ‘smartengeld’ ze uitkeren. Juist omdat er geen vaste formule is voor het berekenen van immateriële schade, zorgt dit vaak voor discussie.
Verzekeraars kijken heel anders aan tegen de hoogte van het smartengeld dan jijzelf. Jij weet als geen ander hoeveel ellende het ongeluk heeft veroorzaakt. Voorkom een vervelende discussie en schakel direct een letselschade expert in die met je meedenkt en zorgt dat de aansprakelijke verzekeraar een redelijk bedrag betaalt!
Bel of app ons volledig vrijblijvend voor een passend advies.
Wanneer immateriële schadevergoeding na ongeval
Wanneer recht op immateriële schadevergoeding?
Ben je betrokken geweest bij een ongeval en ben je benieuwd of je recht hebt op een immateriële schadevergoeding? Wij geven je hieronder het antwoord.
Een ongeval meemaken is natuurlijk nooit leuk. Wanneer je daarbij ook nog eens gewond raakt, ben je vaak extra benadeeld.
Ben je gewond na een ongeluk. Dan heb je altijd recht op een immateriële schadevergoeding!
Wat is immateriële schadevergoeding na ongeval?
Immateriële schadevergoeding na ongeval noemen we ook wel ‘smartengeld’. Dit is een vergoeding voor pijn en ongemakken of een vergoeding voor ‘leed en gederfde levensvreugde’. Een schadevergoeding voor alle ellende die het ongeval in jouw leven heeft veroorzaakt.
Naast financiële schade, brengt een ongeval vaak veel vervelende dingen met zich mee. Dingen die niet in geld uit te drukken zijn. Een gemiste vakantie, geen leuke activiteiten ondernemen, weinig buiten komen vanwege immobiliteit.
Met de immateriële schadevergoeding na ongeval vergoedt de aansprakelijke verzekeraar deze ongemakken.
Heb ik altijd recht op smartengeld?
Zodra je na een ongeluk lichamelijke klachten oploopt, ook al zijn dat misschien geen blijvende klachten, heb je recht op smartengeld. Als je benieuwd bent of dit ook op jou van toepassing is, vraag ons dan gerust om met je mee te denken. Uiteraard volledig kosteloos!
Voorwaarden immateriële schadevergoeding?
Het vaststellen van een immateriële schadevergoeding na ongeval is erg lastig. Het is daarom altijd verstandig om hier hulp voor in te schakelen. Het is wettelijk bepaald (artikel 6:96 BW) dat deze hulp voor een slachtoffer gratis is.
Heb je een ongeluk meegemaakt en ben je gewond geraakt? Neem dan altijd contact op met een letselschadebureau. Het berekenen en vaststellen van de immateriële schadevergoeding is maatwerk. Bovendien bespaart het je veel moeite door zelf niet de discussie aan te gaan met de aansprakelijke verzekeraar!
Onze collega’s van de letselschadehelpdesk staan voor je klaar en voorzien je graag gratis van advies.
Verhalen uit de praktijk
Heel goed geholpen met mijn letselschade en het kostte mij niets!
Op een zondag in het weekend werd ik aangereden. Een auto gaf mij geen voorrang en raakte mijn rechterbeen. Ik viel van mijn fiets en voelde meteen dat het niet goed zat.
De ambulance bracht mij naar het ziekenhuis. Ik moest gelijk worden geopereerd. Pennen en platen in mijn been, bijna een jaar revalideren, maar het kwam nooit meer helemaal goed.