Welke informatie vindt u op deze pagina:
Motorongeluk en schadevergoeding: hoe het zit
Motorongeluk en schadevergoeding. Als motorrijder bent u veel kwetsbaarder in het verkeer dan bijvoorbeeld een automobilist. En als u een ongeluk krijgt, dan heeft dit al snel letsel tot gevolg.
Letsel ontstaan door een motorongeluk heeft bijna altijd financiële gevolgen. Zeker als uw letsel ernstiger is, er niet alleen sprake is van extra kosten, maar ook van schade in uw inkomen.
Naarmate uw herstel langer duurt, kan dat ongemerkt forse financiële gevolgen krijgen. Vooral als er ook inkomensschade is.
Het overwegen en inschakelen van juridische hulp, is dan al heel snel in uw belang. Maar zoek dan vooral een gespecialiseerd letselschadebureau. Van der Toorn Personenschade is dé superspecialist voor letselschade en schadevergoeding na een motorongeluk.
Vraag daarom sowieso om advies. Dat is voor u volledig vrijblijvend en kost niets. Bijna altijd kunnen wij u – puur vanwege onze specialistische kennis – direct vertellen hoe het zit, wat uw rechten zijn en wat u verder het beste kunt doen. Daarna kunt u zelf beslissen wat u met ons advies doet.
Mensen kiezen voor ons vanwege:
-
15.000+ slachtoffers geholpen
-
Klantwaardering van 9+
-
Dé specialist in motorongeluk en letselschade
-
Het meest betrokken letselschadebureau van NL
Motorongeluk: hoog energetisch trauma met multiple letsel
Hoog Energetisch Trauma (HET)
Een Hoog Energetisch Trauma (HET) is een letsel dat zich voordoet als uw lichaam te maken krijgt met een heel sterk inwerkend geweld. Dus als uw lichaam met grote kracht, snelheid of impact met iets of iemand in aanraking komt (botst).
Bij een hoog energetisch trauma wordt er in een fractie van een seconde een enorme hoeveelheid energie door uw lichaam geabsorbeerd. Vaak met letsel tot gevolg. Het letsel dat daardoor ontstaat is meestal ernstig van aard. Dat leidt dan weer tot een intensief en langdurig hersteltraject.
Multiple letsel
Uit ervaring weten wij ook dat er bij een motorongeluk vaak meerdere letsels tegelijk ontstaan (multiple letsel). Wat eveneens met zich meebrengt dat uw genezingsproces en revalidatieproces langer duurt en intensief is.
Kans op blijvend letsel
Door de combinatie van een hoog energetisch trauma en multiple letsel, is de kans dat u blijvend letsel oploopt gemiddeld gezien groter dan bij een ander soort ongeval.
Blijvend letsel betekent niet alleen blijvende medische gevolgen, maar ook blijvende financiële gevolgen. En wat dan?
Vaak voorkomend letsel motorrijders
De kans is dus aanwezig dat u als motorrijder eerder zware verwondingen oploopt dan bijvoorbeeld een automobilist. Uw helm en kleding geven weliswaar een hoop bescherming, maar dit zal u niet altijd voor letsel behoeden.
Vaak voorkomende verwondingen bij een motorongeluk en schadevergoeding zijn:
-
- Gezichtsletsel
- Gebroken bekken
- Gekneusde of gebroken ribben of wervels
- Botbreuken aan armen, handen of benen en voeten
- Heupfractuur
- Inwendig letsel
- Crushletsel
- Botverbrijzeling
- Hoofdletsel
- Hersenletsel
- Whiplash
- Zenuw- of plexusletsel
- Spierletsel
- Peesletsel
- Littekens en cosmetische schade
- Letsel aan organen
Naast medische ook financiële gevolgen motorongeluk
Medische gevolgen na een motorongeluk leiden vrijwel automatisch tot financiële gevolgen.
Blijft uw letsel beperkt tot een enkele verwonding of kneuzing, dan zullen de financiële gevolgen relatief beperkt blijven.
Alhoewel, één bezoek aan de Afdeling Spoedeisende Hulp of een aantal weken minder of geen inkomen vanwege arbeidsongeschiktheid en uw financiële schade loopt al op.
Naarmate uw herstel langer duurt, zullen uw medische kosten, kosten van verzorging en verpleging, kosten voor huishoudelijke hulp en kosten voor hulp in en rond uw huis toenemen. Als u niet volledig door uw werkgever wordt doorbetaald, ontstaat er ook inkomensschade.
Wanneer u niet volledig van uw letsel herstelt, zullen sommige kosten blijvend zijn. En kan inkomensschade eveneens blijvend zijn.
Natuurlijk bent u daar kort na het ongeluk helemaal niet mee bezig en staat uw hoofd wel ergens anders naar. Maar u gaat uiteindelijk wel merken dat er financieel het nodige is veranderd. Voor u het weet kunnen er ook nog eens financiële problemen ontstaan. Het klinkt allemaal zo logisch, maar het zal u nog verbazen hoe vaak dit gebeurt. Als gespecialiseerd letselschadebureau, weten wij dat als geen ander.
Ook al staat uw hoofd daar misschien niet naar, maar overweg na een motorongeluk met letsel toch al vrij snel het inschakelen van een gespecialiseerd letselschadebureau.
Het is sowieso verstandig om niet te lang te wachten met het vragen van een eerste advies. Neem daarom gerust contact met ons op om met elkaar door te praten wat er is gebeurd, waar u praktisch, financieel en juridisch gezien tegenaan loopt en waar u zich eventueel zorgen over maakt.
Na ons advies hoeft u ons heus niet direct in te schakelen. Maar dan weet u in ieder geval alvast waar u aan toe bent en dat wij voor u klaar staan, mocht u zover zijn.
Trouwens, onze gespecialiseerde hulp is voor u volledig kosteloos. Want onze kosten moeten óók door de tegenpartij worden vergoed. Los en apart van uw eigen schadevergoeding. Dat is wettelijk zo bepaald.
Hoe kan ik u helpen?
Mark Bouwmeister NIVRE-re
Letselschade professional
Aansprakelijkheid en schadevergoeding na motorongeluk met letsel
Uw financiële schade en schadevergoeding na een motorongeluk, wordt ook wel letselschade genoemd. Letselschade kan bestaan uit:
- concrete extra kosten
- vergoedingen voor mantelzorg, hulp en verpleging
- gemiste inkomsten
- smartengeld (immateriële schadevergoeding)
- juridische kosten (lees: ons honorarium).
U kunt na een motorongeluk in principe op drie “juridische gronden” recht hebben op schadevergoeding:
Schuld van een ander (aansprakelijkheid)
Als het motorongeluk de schuld is van een ander, dan heeft u sowieso recht op schadevergoeding. Die ander is aansprakelijk voor het ontstaan van het ongeval.
Er is een speciale verzekering
Is er op de motor een speciale verzekering afgesloten, dan heeft u bij letsel altijd recht op schadevergoeding. Zelfs al is het ongeluk volledig door uw eigen schuld ontstaan.
Het gaat dan om een Schade Verzekering Opzittende (SVO-verzekering). Die verzekering is uitdrukkelijk bedoeld om uw letselschade na een motorongeluk altijd voor de volle 100% te vergoeden. Oók bij eigen schuld.
U zat achterop (passagier)
Wanneer u achterop zit, moet het wel heel raar lopen wil u schuld hebben aan het ontstaan van een ongeluk.
Als het ongeval plaatsvindt met een ander motorrijtuig, krijgt u uw letselschade altijd voor 100% vergoed.
De gedachte daarachter is dat u nooit aansprakelijk kunt zijn. Dat is óf de tegenpartij óf degene bij wie u achterop zat.
U mag wettelijk gezien niet de dupe worden van een eventuele discussie tussen partijen over wie aansprakelijk is. Vandaar deze regeling (Schuldloze Derden Regeling).
Toch nog vaak discussies…
Hoe logisch en duidelijk het allemaal ook lijkt, toch ontstaat er tussen partijen vaak discussie.
U krijgt meestal te maken met een professionele verzekeraar als tegenpartij. Omdat het na een motorongeluk al snel om forse schadebedragen gaat, heeft men er al snel belang bij om de wettelijke regels anders te interpreteren dan u en wij.
Dan zal men het standpunt in kunnen nemen dat u toch zelf aansprakelijk bent, of voor een gedeelte medeschuld heeft, als passagier toch bij de andere partij moet zijn of dat u als passagier zelf ook wel iets fout gedaan zult hebben.
Omdat u over deze onderwerpen nu eenmaal niet voldoende kennis heeft, weet u niet wanneer uw tegenpartij gelijk heeft en – nog belangrijker – wanneer niet. Ook daarom is het al vrij snel verstandig om juridisch advies te vragen.
Motorongeluk en schadevergoeding
Na een motorongeluk met letsel kan uw schadevergoeding bestaan uit:
- concrete extra kosten
- vergoedingen voor hulp en mantelzorg
- nutteloos gemaakte kosten
- inkomensschade
- schade op het gebied van studie en studievertraging
- smartengeld en immateriële schade
- juridische kosten (lees: ons honorarium).
Concrete extra kosten, vergoedingen hulp en mantelzorg
- schade aan helm, kleding en andere persoonlijke eigendommen
- kosten verbonden aan een ziekenhuisopname
- kosten verbonden aan een opname in een revalidatiekliniek
- vervoerskosten van uw naasten in verband met bezoeken ziekenhuis en revalidatiekliniek etc.
- eigen vervoerskosten in verband met medische behandelingen e.d.
- eigen risico zorgverzekering
- medische kosten
- kosten van niet (volledig) vergoede medische behandelingen
- kosten van een particuliere multidisciplinaire behandeling
- eigen bijdragen medische behandelingen en medicatie
- kosten van hulpmiddelen
- kosten van aanpassingen
- kosten verpleging en verzorging
- kosten huishoudelijke hulp en andere gezinshulp
- vergoeding voor naasten voor mantelzorg
- kosten tuinonderhoud
- kosten onderhoud in en aan uw woning en
- alle andere kosten die te maken hebben met het ongeluk.
Nutteloos gemaakte kosten
Zijn er al vóór het ongeluk kosten gemaakt waar u na het ongeval feitelijk niets meer aan heeft? Dat worden “kosten zonder nut” of “nutteloos gemaakte kosten genoemd”.
Alhoewel aansprakelijke verzekeraars met deze schadepost nog wel eens moeite hebben, vallen nutteloos gemaakte kosten óók onder letselschade. U kunt bijvoorbeeld denken aan:
- al betaalde contributie voor uw sportbeoefening, sportschool, dansles of andere betaalde hobby’s en bezigheden
- al aangeschafte tickets voor sportwedstrijden, theater, bioscoop of andere uitgaansgelegenheden
- de doorlopende huur van diensten of zaken waar u geen gebruik van kunt maken
- al geboekte en betaalde vakanties die u niet meer zonder kosten kunt annuleren
Inkomensschade
- u wordt door uw werkgever voor slechts 70% doorbetaald
- u werkt via een uitzendbureau en raakt direct in de Ziektewet met slechts 70% van uw salaris
- u werkt op een 0-urencontract en wordt niet meer opgeroepen en doorbetaald
- u werkt op een oproepcontract en wordt niet meer (extra) opgeroepen
- u heeft een jaarcontract dat niet wordt verlengd
- u wordt in uw proeftijd ontslagen
- u mist uw overwerk, onregelmatigheidstoeslag of extra ingeroosterde werkdagen
- u mist winstdeling, een bonus, tantième of andere gratificaties
- u mist opbouw van tijd-voor-tijd
- u mist een promotie naar een hogere functie en/of salarisschaal
- u komt in de WIA of WW, met slechts 70% van uw inkomen
- u mist pensioenopbouw
Schade op het gebied van studie en studievertraging
- Vanwege studievertraging moet u (een gedeelte van) een studiejaar overdoen, met alle extra kosten van dien
- Vanwege studievertraging komt u (een gedeelte van) een jaar later op de arbeidsmarkt en gaat u daardoor ook pas een jaar later salaris verdienen.
Smartengeld
U komt na een motorongeluk met letsel altijd in aanmerking voor smartengeld (immateriële schadevergoeding).
Smartengeld is een vergoeding voor gederfde en nog te derven levensvreugde. Het dient alle psychische gevolgen van uw letsel in financiële zin te compenseren.
Juridische kosten
In de Wet staat dat u recht heeft op vergoeding van uw juridische kosten (lees: onze kosten).
Die kosten moeten óók door uw tegenpartij worden vergoed. Los en apart van uw eigen schadevergoeding.
Hierdoor kunt u zonder kosten zelf een belangenbehartiger inschakelen. Iemand die er uitsluitend en alleen is om u te helpen en om uw juridische en financiële belangen te behartigen.
Op die manier loopt u niet het risico dat uw tegenpartij standpunten inneemt die in uw nadeel zijn, zonder dat u het door heeft. Wel zo veilig, toch?
Schadeposten stuk voor stuk vaststellen
Alle genoemde “schadeposten” moeten stuk voor stuk en gedurende het hele letselschadetraject worden vastgesteld. Waarbij het ook nog eens zo kan zijn dat uw tegenpartij heel anders over deze schadeposten denkt dan u.
Het kan al snel zo zijn dat u voor langere tijd afhankelijk zult zijn van de schadevergoeding die uw tegenpartij moet betalen. In dat geval heeft u uw schadevergoeding des te harder nodig.
Uit ervaring weten wij dat het vaststellen van letselschade best ingewikkeld is en het “gemiddelde letselschadeslachtoffer” niet zelf lukt. Zeker als het gaat om letsel door een motorongeluk en schadevergoeding.
Daarom adviseren wij altijd om bij letsel na een motorongeluk altijd juridische hulp in te schakelen. Alleen dan weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft, namelijk een maximale schadevergoeding.
Hoe kan ik u helpen?
Mark Bouwmeister NIVRE-re
Letselschade professional
Letsel na motorongeluk: u loopt eigenlijk “dubbel risico”
Als u door een motorongeluk letsel oploopt, dan betreft het al snel meerdere letsels tegelijk en zijn het vaak ook nog eens letsels die niet snel genezen.
Tegelijkertijd krijgt u ook nog eens te maken met een professionele verzekeraar als tegenpartij.
Dat klinkt misschien een beetje negatief, maar zo bedoelen wij dat niet. Vanuit onze specifieke ervaring met verzekeraars, weten wij dat men bij motorrijders al heel snel moeilijk gaat doen over de schuldvraag (aansprakelijkheid). En dus over uw schadevergoeding.
Aansprakelijkheidsverzekeraars nemen vaak het standpunt in aan dat u als motorrijder ongetwijfeld te hard zult hebben gereden, niet goed heeft opgelet of op het verkeerde moment inhaalde.
Niet zelden wil men uw letselschade daarom niet of maar voor een beperkt gedeelte vergoeden.
Het gaat nu eenmaal om relatief grote financiële belangen en dan kan het een verzekeraar helpen als men uw letselschade niet helemaal hoeft te vergoeden.
Maar als er één ding is dat wij in de loop der jaren over motorongelukken en schadevergoeding hebben geleerd, dan is het dat verzekeraars uw schade uiteindelijk – dus na voldoende aandringen – toch dienen te vergoeden.
Aangezien een verzekeraar van nature nu eenmaal moeilijk kan of wil toegeven, kan het best lang duren voor het zover is. En moeten wij hen eerst stevig de “juridische duimschroeven” aandraaien.
Schakel beter een letselschadebureau in
Motorongeluk en schadevergoeding: Juist omdat uw letselschade als motorrijder vaak ernstig uitpakt en forse financiële consequenties kan hebben, is juridische hulp op het gebied van letselschade voor u sowieso al heel snel van belang.
Het vaststellen van uw letselschade is een ingewikkeld en langdurig traject. Men moet – zeker als het gaat om letsel bij motorrijders – over zeer gespecialiseerde juridische kennis beschikken. En ook echt een doorgewinterde specialist of advocaat zijn.
Daarnaast bestaat nu eenmaal de kans dat uw tegenpartij anders tegen de aansprakelijkheid en hoogte van uw letselschade aankijkt dan u.
Dan is het des te belangrijker dat u een hoogst gespecialiseerd letselschadebureau aan uw kant heef staan. Dat is echt 100% in uw belang.
Het inschakelen van een letselschadebureau bij een motorongeluk en schadevergoeding is voor u volledig kosteloos. Dat is wettelijk geregeld.
Op het gebied van letselschade na een motorongeluk zijn wij echte superspecialisten.
Wij garanderen wij u altijd volledig kosteloze juridische hulp en dat bevestigen wij u schriftelijk, dus nog voordat wij voor u aan de slag gaan.
Hulp letselschadebureau voor u dus altijd kosteloos
In Nederland is het zo geregeld dat uw tegenpartij volgens de Wet verplicht is om uw óók uw juridische kosten (lees: ons honorarium) te vergoeden. Dat staat in art. 6:96BW.
De juridische kosten na een motorongeluk en schadevergoeding zijn onderdeel van uw totale letselschade. En moeten los apart van uw eigen letselschade worden vergoed.
Onze rekening wordt rechtstreeks en apart naar uw tegenpartij gestuurd. Die moet onze kosten ook weer rechtstreeks met ons verrekenen. Daardoor is onze juridische hulp voor u volledig kosteloos.
Maakt u zich vooral geen zorgen over eventuele “addertjes onder het gras”. Voor wij voor u aan de slag gaan, krijgt u van ons een hele duidelijke schriftelijke kostengarantie.
Wij garanderen u daarin volledig kosteloze rechtshulp. Uw tegenpartij moet onze rekening betalen. En als die dat niet of niet volledig doet, dan is dat ons bedrijfsrisico en niet het uwe.
Motorongeluk en schadevergoeding? Vraag altijd advies!
Motorongeluk en schadevergoeding. Heeft u als motorrijder letselschade opgelopen en heeft u behoefte aan juridisch advies?
Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via het formulier op de website of e-mail.
Heeft u liever direct persoonlijk contact, dan kunt u bellen. Wij zijn ook altijd bereikbaar via WhatsApp. Doe wat u het prettigst vindt.
U krijgt van ons een eerlijk en deskundig advies. Dat is volledig vrijblijvend en kosteloos. Daarna zelf kijken wat u met ons advies doet. Gaan wij u daarna helpen met uw schadevergoeding? Dan is dat voor u 100% kosteloos.
Van der Toorn Personenschade? Uw súperspecialist voor schadevergoeding na een motorongeluk met letsel!
Hoe kan ik u helpen?
Mark Bouwmeister NIVRE-re
Letselschade professional