Gewoon goed geregeld.
Vraag altijd 1e vrijblijvend advies
Stap 2Contact letselschadespecialist
Stap 3Aansprakelijk stellen & voorschot
Stap 4Medische beoordeling
Stap 5Vervolgtraject letselschade
Stap 6Afwikkeling van uw letselschade
Heeft u door uw eigen schuld tijdens woon-werkverkeer letselschade opgelopen bij een verkeersongeval?
Dan kunt u uw letselschade misschien toch vergoed krijgen! Als u door eigen schuld letselschade oploopt door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer, dan is uw werkgever daar in beginsel niet voor aansprakelijk. Dat is anders wanneer u letselschade oploopt door een verkeersongeval tijdens werktijd. Ook al reed u toen in uw eigen auto.
Heeft u door schuld van een ander letselschade opgelopen door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer of tijdens het werk, dan is er sowieso geen probleem. In dat geval zal de verzekeringsmaatschappij van de veroorzaker uw letselschade moeten vergoeden.
Als uw werkgever een speciale verzekering (WEGAM, SVI of bijvoorbeeld een verzekering voor Goedwerkgeverschap) heeft afgesloten, dan kunt u uw letselschade door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer toch vergoed krijgen. Rijdt u in een (lease) auto van de zaak, dan heeft die sowieso verplicht een speciale verzekering.
Het “speciale” aan al die verzekeringen is dat als u letselschade oploopt bij een verkeersongeval, uw letselschade altijd wordt vergoed. Ook als is het uw eigen schuld en ook tijdens woon-werkverkeer.
Ook bij eigen schuld, krijgt u letselschade voor 100% vergoed
Als uw werkgever zo’n speciale verzekering heeft, dan krijgt u uw letselschade toch volledig vergoed. Ook als u door uw eigen schuld letselschade oploopt bij een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer. Sommige verzekeringen zijn in Nederland al lange tijd verplicht op basis van een uitspraak van de Hoge Raad. Maar andere verzekeringen ook weer niet.
Vrijwel alle werkgevers hebben tegenwoordig een SVI-verzekering voor de eigen auto’s of leaseauto’s. Veel werkgevers hebben ook een WEGAM verzekering of een verzekering voor Goedwerkgeverschap). Helaas nog niet allemaal, maar in dat geval kunt u uw werkgever onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor het niet hebben van zo’n verzekering.
Normale regeling letselschade verkeersongeval met eigen schuld
U krijgt uw letselschade na een verkeersongeval alléén maar vergoed als een ander voor het verkeersongeval en uw letselschade aansprakelijk is. Dat is de normale regel.
Als u zélf voor het ontstaan van het verkeersongeval verantwoordelijk bent, dan krijgt u uw letselschade niet vergoed. Want u bent zelf schuldig en dat wordt niet door een normale autoverzekering gedekt. Die dekt alleen schade die u met uw auto aan anderen heeft toegebracht. Dus een normale autoverzekering vergoed wél de schade van uw inzittenden (dat zijn “anderen”), maar niet uw eigen letselschade.
Als u onder werktijd door eigen schuld letselschade oploopt door een verkeersongeval, dan blijft u zelf met uw schade zitten. Want er is niemand die voor uw letselschade aansprakelijk is, behalve uzelf.
Normale regeling woon-werkverkeer
Normaal gesproken is uw werkgever niet verantwoordelijk voor letselschade door eigen schuld ontstaan door een verkeersongeval tijdens woon-werkverkeer. Daarop zijn uitzonderingen mogelijk, maar dat hangt af van de omstandigheden. Er bestaat geen specifieke “vuistregel” voor deze uitzonderingen. Van belang kan zijn:
- hoe het werk is georganiseerd
- waar en wanneer de zeggenschap van uw werkgever begint en eindigt
- of u verplicht bent om van een bepaalde manier van vervoer gebruik te maken
- hoeveel keuze u heeft om het woon-werkverkeer zelf in te delen.
Als uw werkgever geen speciale verzekering heeft, dan zullen deze omstandigheden van belang kunnen zijn. U moet uw werkgever dan wel aansprakelijk stellen en dat heeft meestal niet de voorkeur van de gemiddelde werknemer èn werkgever. Daarom is het voor u veel prettiger en makkelijker als uw werkgever zo’n speciale verzekering heeft.
Letselschade eigen schuld bij speciale verzekering
Bij zo’n speciale verzekering wordt er namelijk niet gekeken naar schuld of aansprakelijkheid. Zo’n verzekering dekt alle letselschade na een verkeersongeval. Het maakt dan dus niet uit of u het verkeersongeval zelf heeft veroorzaakt of niet.
U krijgt uw letselschade sowieso voor 100% vergoed van de verzekeraar van uw werkgever. Alleen wordt “uw eigen verzekeraar” dan opeens “uw tegenpartij” en dat is voor u geen ideale situatie.
Eigen verzekering, dus waarom nog hulp letselschadebureau?
Het vaststellen en claimen van uw letselschade door een verkeersongeval is ingewikkeld. En verzekeringsmaatschappijen hebben nu eenmaal hun eigen belangen. Helaas komen die niet altijd overeen met die van u.
Een aansprakelijkheidsverzekeraar weet nu eenmaal veel meer over letselschade dan u. Het is voor u daarom gewoon te lastig om te controleren of uw tegenpartij zich wel keurig aan de spelregels houdt. Maar zelfs als uw tegenpartij uw letselschade keurig behandelt, dan nog kunt u dat niet weten. Want u beschikt nu eenmaal niet over voldoende kennis van het letselschaderecht.
Om die reden kent het Nederlands recht de mogelijkheid van – voor u – kosteloze juridische hulp bij letselschade. Ook bij zo’n speciale verzekering.
Gratis hulp bij letselschade woon-werkverkeer
De verzekeringsmaatschappij van uw werkgever is óók verplicht om de kosten van juridische bijstand (lees: ons honorarium) te vergoeden. Dat staat in art. 6:96BW. Onze kosten worden dus als een apart onderdeel van uw totale letselschade gezien.
Onze facturen sturen wij rechtstreeks en apart van uw eigen letselschade naar tegenpartij. En de tegenpartij moet onze kosten ook weer rechtstreeks en apart van uw eigen letselschade aan ons vergoeden. Op deze wijze wordt onze juridische hulp voor u helemaal GRATIS.
Er zitten “geen addertjes onder het gras”. Want voordat wij voor u aan de slag gaan, krijgt u van ons een duidelijke schriftelijke kostengarantie. Daarin staat dat onze hulp voor u volledig kosteloos zal zijn. U krijgt onze nota zelfs niet eens te zien en u hoeft onze kosten ook niet eerst voor te schieten. En als de tegenpartij onze facturen niet of niet volledig betaalt, dan komt dat voor onze rekening en niet voor die van u. Afgesproken!
Heeft u behoefte aan letselschade advies?
Heeft u behoefte aan advies over letselschade woon-werkverkeer? Neem dan gerust contact met ons op, ook als u denkt dat het ongeval uw eigen schuld was. Dat is voor u helemaal vrijblijvend en verplicht u tot niets.
Samen met u kijken we of u recht heeft op vergoeding van uw letselschade. Bijna altijd kunnen wij u dat al direct – en dus puur aan de hand van uw eigen verhaal – vertellen. Of we kijken eerst samen naar welke verzekeringen uw werkgever mogelijkerwijs voor u heeft afgesloten. Zo weet u direct waar u aan toe bent.
U kunt ons bellen, mailen of chatten. Wat u wilt. U krijgt van ons een eerlijk en duidelijk onderbouwd advies. Daarna kunt u zelf beslissen wat u ermee wilt doen.
Hoe kan ik u helpen?

Wat klanten vragen
Is jullie hulp voor mij écht gratis?
Jazeker, onze hulp is voor u écht GRATIS.
Uw tegenpartij is namelijk ook verplicht om uw juridische kosten (lees: de kosten van ons kantoor) te vergoeden. Dat staat in de wet (art. 6:96BW).
Bij Van der Toorn Personenschade krijgt u van te voren een schriftelijke kostengarantie met een duidelijke uitleg. Daarin staat ook duidelijk wat u van ons en wij van u mogen verwachten.
Wij staan er voor in dat de aansprakelijke partij onze kosten vergoed. En doet die dat niet, dan is dat ons bedrijfsrisico. U krijgt dan dus nooit een rekening van ons. Beloofd!
Twijfelt u desondanks nog? Neem dan gewoon even contact met ons op. Wij leggen u graag uit hoe onze kostengarantie werkt.
Wilt u eerst meer lezen over onze GRATIS hulp bij letselschade, klik dan hier. Duidelijkheid boven alles!
Wanneer kan ik letselschade claimen?
U kunt letselschade claimen als u door schuld van een ander letsel heeft opgelopen (gewond bent geraakt).
Letselschade kan ontstaan door bijvoorbeeld een:
Daarnaast kunt u denken aan letsel opgelopen tijdens een:
- georganiseerde reis
- onveilig product of
- val bij iemand anders thuis, in een winkel of op straat
U kunt het beste niet te lang wachten met het claimen van uw letselschade. Dit kan beter direct na het ongeval.
Oók als op dat moment nog niet duidelijk is waaruit uw letsel en de financiële de gevolgen daarvan bestaan.
Wel moet er dus iemand anders aansprakelijk zijn en dient deze hiervoor een aansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten (AVP/AVB/WA).
Maar ook als u zélf het ongeval heeft veroorzaakt, kunt u soms toch uw letselschade claimen. Bijvoorbeeld als u een SVI (Schade Verzekering Inzittenden) heeft of SVO (Schade Verzekering Opzittende).
Weet u niet of en wanneer u recht heeft op een letselschadevergoeding?
Aarzel dan niet en neem direct contact met ons op voor een voor u geheel vrijblijvend advies. Dat kost u niets en u weet meteen waar u aan toe bent. Daarna kunt u zelf kijken wat u met ons advies doet.
Welke letsels behandelen jullie?
Eigenlijk kunnen wij u bij alle “soorten van” letselschade helpen
Van der Toorn Personenschade kan u bij alle soorten van letsel helpen. Wij zijn weliswaar met name gespecialiseerd in de behandeling van “ernstige letselschade” zoals:
- hersenletsel (NAH)
- dwarslaesie
- brandwonden
- dystrofie
- botbreuken en
- cosmetisch letsel.
Maar wij zijn er natuurlijk ook héél graag voor u als ander letsel heeft opgelopen. Zoals bij nekletsel, whiplash, rugletsel, kneuzingen, verstuikingen, hondenbeten, tijdelijk letsel en noem maar op.
Wij kunnen niet bij alle soorten van letselschade helpen
Het enige waarbij wij u niet kunnen helpen, is letselschade veroorzaakt door:
- geweld
- medische foutenen/of
- situaties van misbruik.
Uiteraard zullen wij u in die situatie doorverwijzen naar een partij die daar wél in is gespecialiseerd.
Vraag altijd kosteloos en vrijblijvend letselschadeadvies
Heeft u vragen over uw letselschade? Of weet u niet of u bij ons aan het juiste adres bent?
Aarzel dan niet en vraag ons om een voor u volledig en vrijblijvend kosteloos letselschadeadvies.
Wanneer moet ik jullie inschakelen?
Niets moet! Maar het is in uw belang om ons zo snel mogelijk in te schakelen.
Alleen dán weet u zeker dat er ook iemand is die alleen aan uw belangen denkt. Want dat is ons werk: aan úw belangen denken.
Maar wat is: zo snel mogelijk ?
Soms neemt een verzekeringsmaatschappij al héél kort na het ongeval contact met u op. Om te vragen hoe het met u gaat maar ook om allerlei andere informatie in te winnen.
U kunt niet weten of die verzekeraar juridisch gezien “te veel doorvraagt”. Over uw gezondheid vóór het ongeval en welke artsen u heeft bezocht. Liever vermijdt u dat. Toch? Wacht dus nooit te lang met het inschakelen van een letselschadebureau.
Ook is het zo dat u na uw ongeval al snel veel kosten maakt. Of uw inkomen valt weg. Wij zullen zorgen voor de eerste schadebetalingen door de tegenpartij. Dan kunt u zich bezighouden met uw herstel.
Wilt u weten wat in uw geval wijsheid is? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op.
Wij geven u direct een duidelijk advies. Daarna kunt u zelf bekijken wat u daar mee doet.
Denken wij dat wij u kunnen helpen, dan hoort u dat meteen.
U krijgt van ons tegelijkertijd de garantie dat onze juridische hulp voor u volledig kosteloos zal zijn.
Wilt u meer lezen over onze GRATIS hulp bij letselschade, klik dan hier.
Op welke letselschadebedragen heb ik recht?
Letselschadebedragen waar u recht op heeft zijn:
Vergoedingen voor extra hulp, zoals:
- hulp in de huishouding, boodschappen doen, kinderen naar school brengen etc.
- hulp in de tuin en
- hulp bij het onderhoud en schilderen van uw huis.
Daarnaast kan uw letselschade gevolgen hebben voor uw inkomen, zoals:
- niet volledig doorbetaald inkomen (ZZP-er, uitzendkracht, 0-urencontract etc,)
- geen onregelmatigheidstoeslag meer
- niet meer kunnen overwerken
- gemiste promoties én
- gemiste pensioenopbouw
Tot slot kunt u denken aan andere óók heel belangrijke letselschadebedragen, zoals:
- Studievertraging
- Reïntegratiekosten voor het begeleiden naar ander werk
- Kosten gepaard gaande met opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Reiskosten
- Medische kosten
- Smartengeld
- Economische kwetsbaarheid
- Wettelijke rente
- Verder alle kosten die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben…
- Bijvoorbeeld het loon dat u niet hebt gekregen omdat u niet naar uw werk kon.
- Benzine omdat u naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut moest.
- Medicijnen die onder uw eigen risico vielen.
Daarnaast heeft u altijd recht op een vergoeding van smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd.
Dat is een vergoeding voor “gederfde levensvreugde”. Uw smartengeld zou een compensatie moeten bieden voor uw verdriet, pijn en voor al het andere waardoor u minder gelukkig kunt zijn geworden dan vóór het u overkomen ongeval.
Helaas is de Nederlandse wet niet ruimhartig met het toekennen van smartengeld. In Nederland worden de toegekende smartengeldbedragen dan ook niet als “rechtvaardig genoeg” gezien.
Wanneer u meer wilt lezen over smartengeld, klik dan hier. Wilt u meer weten over letselschadebedragen, klik dan hier.
Smartengeldberekenen
Uw smartengeld berekenen:
U heeft altijd recht op smartengeld. Dit is het “immateriële gedeelte” van uw letselschadevergoeding.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is op zichzelf geen “harde juridische term”. Het is een vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade.
Dus alles wat niet valt onder extra kosten of misgelopen inkomsten. Het is eigenlijk een vergoeding voor uw “geestelijke schade”.
Smartengeld berekenen:
Mensen vragen ons vaak al bij het begin van hun letselschadezaak op hoeveel smartengeld zij recht hebben.
Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. En iedere letselschadeadvocaat die anders beweert, zit er naast.
Wanneer kunt u mijn smartengeld berekenen?
Uw smartengeld kan namelijk pas definitief worden bepaald aan het einde van uw letselschadezaak.
Pas dan is bekend welke psychische gevolgen uw letsel voor u heeft gehad en/of nog zal hebben.
Want het zijn de psychische gevolgen die uw smartengeld voor een groot deel bepalen.
Belangrijke factoren smartengeld berekenen;
Belangrijke factoren voor het berekenen van uw smartengeld zijn onder andere:
- de aard van uw letsel
- de ernst van uw letsel
- uw leeftijd
- uw geslacht
- uw mate van bewustzijn
- of u blijvende littekens overhoudt en waar die littekens zitten
- of u lichamelijke beperkingen houdt die van invloed zijn op kwaliteit van uw leven
- hoeveel pijn heeft u geleden en blijft lijden
- hoelang uw herstelperiode was en
- of u überhaupt hersteld bent of dat er sprake is van blijvend letsel.
Indicatie hoogte smartengeld:
Wij kunnen niet exact voorspellen hoe hoog uw smartengeld zal zijn.
Wat wij wél kunnen is u een globale indicatie geven van de hoogte van uw smartengeld. Wij hebben daar zelfs een computerprogramma (smartengeldtest) voor ontwikkeld.
Spreekt u dit aan: neem dan vandaag nog contact met ons op voor een eerlijk en vrijblijvend advies. Daarna kunt u zelf bepalen wat u daarmee doet.
Wij helpen u graag bij het berekenen en claimen van uw smartengeld en uw andere letselschade, zoals uw extra kosten en gederfde inkomsten.
En als u kiest voor onze juridische hulp, dan garanderen wij u van te voren schriftelijk dat onze hulp voor u altijd GRATIS zal zijn.
Verhalen uit de praktijk
Na de aanrijding kregen we last van onze nek; werken ging niet meer…
Het gebeurde toen ik samen met een collega naar het werk reed. Gewoon op de snelweg, niet eens tijdens een file. Het was natuurlijk wel druk in de ochtendspits. We reden ongeveer 70 km/uur. Iemand achter ons zat niet op te letten en reed zo tegen ons aan. Dat hadden we totaal niet zien aankomen.


















