Wat klanten vragen
Wanneer heb ik recht op letselschadevergoeding
Als slachtoffer van een ongeluk waarvoor een ander aansprakelijk is, heb je sowieso altijd recht op een letselschadevergoeding. Maar wist je dat je soms zelfs óók recht hebt op een letselschadevergoeding als jij zelf schuldig bent of denkt je schuldig bent?
Lees hier wanneer jij recht hebt op een letselschadevergoeding.
Wanneer recht op een letselschadevergoeding?
Er zijn veel verschillende manieren waarop je letsel kunt oplopen. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeluk heb je altijd recht op schadevergoeding.
Om zeker te weten dat je geen letselschadevergoeding misloopt adviseren wij slachtoffers van ongevallen om altijd één van onze letselschadespecialisten om een vrijblijvend advies te vragen.
Voorbeelden van situaties waarin je recht hebt op een letselschadevergoeding:
Raak jij gewond bij een ongeluk in het verkeer en is een ander hiervoor aansprakelijk? Dan heb je recht op een letselschadevergoeding.
Als je een ongeval hebt gehad door of tijdens je werk en je loopt daarbij letsel op, dan wordt dit een bedrijfsongeval genoemd.
Een werkgever is bij een bedrijfsongeval bijna altijd aansprakelijk. Dit betekent dat de werkgever de letselschadevergoeding moet betalen.
Raak je gewond door een hondenbeet of door toedoen van een paard, dan moet de eigenaar van het dier de letselschadevergoeding betalen. Jij hebt dan dus recht op een letselschadevergoeding.
Als je letselschade oploopt in het openbaar vervoer, dan is de vervoerder bijna altijd aansprakelijk. Ook in dit geval heb jij recht op een letselschadevergoeding.
- Een andere oorzaak
Heb je letsel opgelopen door een andere oorzaak en ben je benieuwd of jij recht hebt op een letselschadevergoeding? Bel dan gerust met één van onze helpdeskjuristen voor advies. We staan je graag te woord.
Wanneer óók recht op een letselschadevergoeding (bij eigen schuld)?
Soms heb je zelfs recht op een letselschadevergoeding als het ongeval je eigen schuld is of als je denkt dat het je eigen schuld is. Hoe dit precies werkt, is erg juridisch. We leggen dit graag uit in een (persoonlijk) gesprek, maar je kunt hierbij denken aan:
- Een bedrijfsongeval
- Een verkeersongeval (op de fiets, als voetganger of als inzittende/opzittende)
- De val van een paard
- Hondenbeet of ander ongeval door hond veroorzaakt
- Aanrijding door eigen schuld maar u heeft Schadeverzekering Inzittende
- Andere oorzaak
Vraag altijd advies en kosteloze hulp bij letselschade!
Wil je zeker weten of jij recht hebt op een letselschadevergoeding? Aarzel dan niet en vraag ons om advies. Dat is vrijblijvend en zo weet je precies waar je aan toe bent. Wil je daarna onze hulp? Dan kan dat en dan kost onze hulp jou niets, beloofd!
Wat is een letselschadevergoeding
Een letselschadevergoeding is het geldbedrag dat je krijgt als je na een ongeluk letsel oploopt en financiële schade lijdt. We leggen het je hieronder uitgebreid uit.
Wat is letselschadevergoeding?
Letselschade is het financiële gevolg (schade) van een beschadiging aan je lichaam (letsel). Een letselschadevergoeding bestaat uit vier verschillende onderdelen:
- extra kosten
- verlies aan inkomsten
- smartengeld (immateriële schadevergoeding)
- juridische kosten
De aansprakelijke verzekeraar moet – los van jouw schade – ook de kosten voor juridische hulp (onze kosten!) volledig betalen. Dit is in de wet (artikel 6:96 BW) vastgelegd en dus kunnen wij jou volledig kosteloos helpen bij het verkrijgen van de juiste schadevergoeding.
Wanneer letselschadevergoeding?
Een ongeluk meemaken is natuurlijk nooit leuk. Wanneer je daarbij ook nog eens gewond raakt, ben je vaak extra benadeeld.
Er zijn veel verschillende manieren waarop je letsel kunt oplopen. Als een ander aansprakelijk is voor het ongeluk heb je altijd recht op schadevergoeding. Voorbeelden van situaties waarbij een ander aansprakelijk is:
- Een verkeersongeval
- Een bedrijfsongeval
- Een ongeval met dieren
- Een ongeval in het openbaar vervoer
- Een andere oorzaak
Soms heb je zelfs recht op een letselschadevergoeding als het ongeval je eigen schuld is of als je denkt dat het je eigen schuld is. Je kunt hierbij denken aan:
- Een bedrijfsongeval
- Een verkeersongeval (op de fiets, als voetganger of als inzittende/opzittende)
- Een val van een paard
- Een hondenbeet
- Andere oorzaak
Hoe krijg je volledige letselschadevergoeding?
Een letselschadevergoeding loopt snel hoog op. Om jouw volledige letselschadevergoeding te ontvangen, ontkom je er niet aan om juridische hulp in te schakelen. Dat is voor jou als slachtoffer volledig kosteloos.
Vraag als slachtoffer altijd een vrijblijvend advies aan. Zo weet je zeker dat je geen schadevergoeding misloopt. Komen we tot de conclusie dat we jou (kosteloos) verder kunnen helpen? Dan hoor je dat van ons!
Welke soorten letselschadevergoeding zijn er
Als je het slachtoffer bent van een ongeval dan komt er een hoop op je af. Vaak weet je niet precies waar je recht op hebt en ben je druk bezig met jouw herstel. Welke soorten letselschadevergoeding er zijn, vertellen we je hier.
Een letselschadevergoeding bestaat uit vier onderdelen
- extra kosten
- verlies aan inkomsten
- smartengeld (immateriële schadevergoeding)
- juridische kosten
Heb jij met één of meerdere van deze onderdelen te maken? Dan raden we je sowieso aan om een vrijblijvend advies te vragen aan een deskundig letselschadebureau. Alleen dan weet je zeker dat je geen schadevergoeding misloopt. Je kunt ons bellen, whatsappen of een contactformulier invullen. We helpen je graag!
Letselschadevergoeding: extra kosten
Als je letsel oploopt maak je altijd extra kosten. Kosten die je niet had hoeven maken als je geen letsel had opgelopen. Al deze kosten moeten door de aansprakelijke verzekeraar worden betaald.
Bij extra kosten kun je denken aan:
- Schade aan spullen (auto, fiets of kleding)
- Medische kosten (het eigen risico van de zorgverzekering, maar ook behandelingen die niet vanuit de zorgverzekering worden betaald)
- Reiskosten
- Kosten voor ziekenhuisopname of verblijf in een revalidatiecentrum
- Kosten voor huishoudelijke hulp
Letselschadevergoeding: verlies aan inkomsten
Kun jij door een ongeval niet werken? Dan krijg je vaak al snel te maken met minder inkomsten. Je ontkomt er in dat geval niet aan om een letselschadebureau in te schakelen. Simpelweg omdat minder inkomen – zeker in de huidige tijd – al snel voor financiële problemen zorgt.
Verlies aan inkomsten omvat veel meer dan alleen minder salaris. Voorbeelden van gemiste inkomsten zijn:
- Gemist overwerk,
- Salaris dat niet volledig wordt doorbetaald,
- Gemiste onregelmatigheidstoeslag,
- Beëindiging tijdelijk contract door jouw letsel,
- Ontslag in de proeftijd door jouw letsel,
- Misgelopen promotie of bonus.
Vaak heeft een verzekeraar een hele andere kijk op de hoogte van jouw letselschadevergoeding en inkomensschade dan jijzelf. Het beste bel je zo snel mogelijk met onze Letselschade Helpdesk voor een vrijblijvend advies. Wij kunnen je precies vertellen welke kosten door de verzekeraar moeten worden betaald en wat het meeste in jouw belang is.
Letselschadevergoeding: smartengeld
Een soort letselschadevergoeding die we zeker niet mogen vergeten is het smartengeld. Ook wel ‘immateriële schadevergoeding’ genoemd. Naast alle schade die je direct in de portemonnee voelt, zoals hierboven, heb je binnen je letselschade ook recht op een vergoeding voor alle ellende die het ongeluk bij jou teweeg heeft gebracht. Een vergoeding voor ‘pijn en ongemak’.
Benieuwd naar jouw smartengeld? Vraag altijd advies van een letselschadespecialist. Dat is volledig vrijblijvend, beloofd!
Letselschadevergoeding: juridische kosten
Als slachtoffer weet je veel minder over jouw rechten (en plichten) na een ongeluk dan de aansprakelijke verzekeraar. De wetgever wil slachtoffers van ongelukken beschermen zodat zij na een ongeluk niet ook nog eens slachtoffer worden van de schadeafhandeling. In artikel 6:96 BW is daarom vastgelegd dat de verzekeraar ook de juridische kosten (onze kosten!) moet betalen. Wij dienen deze kosten los van jouw schadevergoeding bij de verzekeraar in. Voor jou als slachtoffer is onze hulp dus volledig kosteloos.
Hoeveel letselschadevergoeding kan ik krijgen
Hoeveel letselschadevergoeding jij kan krijgen is zonder meer informatie niet gemakkelijk te zeggen.
Alle factoren in jouw persoonlijke situatie spelen mee. Wél kunnen we je zeggen dat wanneer jouw letsel snel herstelt, de letselschadevergoeding minder hoog is dan wanneer je langdurig of zelfs blijvend letsel hebt. Of dat jouw letselschadevergoeding hoger wordt als je door het ongeval ook inkomen mist.
Hoeveel letselschadevergoeding jij kan krijgen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend advies. We vertellen je graag waar je allemaal rekening mee moet houden.
Letselschadevergoeding afhankelijk van persoonlijke situatie
Alle aspecten van jouw persoonlijke situatie spelen mee in het bepalen van de hoogte van de letselschadevergoeding. ‘Alle omstandigheden van het geval’, zoals in men dit in letselschadeland noemt.
Het berekenen en vaststellen van een letselschadevergoeding is echt maatwerk. Een klein detail in jouw persoonlijke situatie kan al een flink verschil in de hoogte van jouw letselschadevergoeding met zich meebrengen. Vraag daarom altijd advies van een gespecialiseerd letselschadebureau. Dat is voor jou volledig kosteloos. Bel of app ons volledig vrijblijvend voor een passend advies.
Hoeveel letselschadevergoeding kan jij krijgen?
De onderdelen waar je voor het bepalen van jouw letselschadevergoeding in ieder geval rekening mee moet houden, zijn:
- extra kosten
- verlies aan inkomsten
- smartengeld (immateriële schadevergoeding)
- juridische kosten
Voor jou als slachtoffer zijn eigenlijk niet alleen de eerste drie onderdelen relevant. De vergoeding van juridische kosten is voor jou namelijk óók heel belangrijk.
De juridische kosten (lees: onze kosten) moeten namelijk óók door de aansprakelijke verzekeraar worden betaald. Apart van jouw letselschadevergoeding. Dat betekent dat wij onze nota los van jouw eigen letselschade bij de tegenpartij indienen. Zo is onze hulp voor jou 100% kosteloos!
Zeker zijn van een volledige letselschadevergoeding?
Zoals je hierboven kunt lezen is juridische hulp na een ongeval voor een slachtoffer volledig kosteloos. We adviseren slachtoffers dan ook om altijd een vrijblijvend advies te vragen aan een letselschadespecialist. Alleen dan weet je zeker dat je de letselschadevergoeding krijgt waar je recht op hebt.
Verhalen uit de praktijk
Heel goed geholpen met mijn letselschade en het kostte mij niets!
Op een zondag in het weekend werd ik aangereden. Een auto gaf mij geen voorrang en raakte mijn rechterbeen. Ik viel van mijn fiets en voelde meteen dat het niet goed zat.
De ambulance bracht mij naar het ziekenhuis. Ik moest gelijk worden geopereerd. Pennen en platen in mijn been, bijna een jaar revalideren, maar het kwam nooit meer helemaal goed.