
Bij letselschade tijdens georganiseerde vakantie, is de reisorganisator al snel aansprakelijk
>>> amputatie onderbeen door eenzijdig busongeval tijdens georganiseerde vakantiereis
>>> busongeval in Frankrijk: reisorganisatie aansprakelijk voor het letsel en de letselschade
Letselschade opgelopen tijdens een georganiseerde reis
Net als een hoop andere mensen, bent u met een georganiseerde vakantie meegegaan. Even uit de dagelijkse sleur om te genieten van uw welverdiende rust. Om van de vaak prachtige omgeving te genieten, worden er ook meestal excursies geboekt. U maakt zich daar geen zorgen over, want alles is toch goed geregeld?
Helaas kunnen er tijdens een georganiseerde vakantie een hoop dingen mis gaan, waardoor er letselschade ontstaat. Uw bus raakt betrokken wij een verkeersongeval, er mankeert wat aan een gehuurde brommer, er gaat wat mis met een georganiseerde excursie of in het hotel, of u wordt ziek door bedorven voedsel of loopt legionella op. U kunt het zo raar niet noemen, of het gebeurt ….
Aansprakelijkheid voor letselschade tijdens een georganiseerde reis
Uw reisorganisator is verplicht tot uitvoering van de reisovereenkomst overeenkomstig de verwachtingen die u daarvan als reiziger op grond van de reisovereenkomst redelijkerwijs mag hebben. Dit is bepaald in artikel 7:507 lid 1 BW. Loopt u tijdens een georganiseerde reis letsel op, dan is de reis dus niet volgens die verwachting verlopen.
Als u tijdens een georganiseerde reis letsel oploopt, dan is de reisorganisator aansprakelijk en verplicht om uw letselschade te vergoeden, tenzij:
- dat de schuld van het ongeval bij u als reiziger zèlf ligt
- het ongeval niet door de reisorganisator voorkomen had kunnen worden of
- de oorzaak van het ongeval ligt bij een ander die niet bij de organisatie van de reis was betrokken.
De reisorganisator is dus ook uitdrukkelijk aansprakelijk voor het handelen van “de persoon van wiens hulp hij bij de uitvoering van de overeenkomst gebruik maakt”. Dat kan dus een busmaatschappij zijn, de eigenaar van een appartementencomplex of pretpark zijn, het hotel of resort waar u verblijft of degene die namens de reisorganisatie zorg draagt voor uw vervoer.
Is deze derde aansprakelijk voor uw letsel, dan kunt uw letselschade dus direct bij uw eigen reisorganisator claimen en hoeft u niet met allerlei vage buitenlandse bedrijven en verzekeringsmaatschappijen in discussie te gaan.
Wat betekent dit in de praktijk voor úw letselschade?
Als u door de schuld van een door de reisorganisatie ingeschakelde derde letsel en letselschade oploopt, dan is uw eigen reisorganisatie daarvoor aansprakelijk. U hoeft dan niet een Spaanse busonderneming, de eigenaar van een Turks appartementencomplex of de Afrikaanse organisator van uw safari aansprakelijk te stellen. Ook bent u niet afhankelijk van het Spaanse, Turkse of Afrikaans rechtsgebied of een verzekeringmaatschappij uit die landen.
Met andere woorden:
- het is voor u veel gemakkelijker om uw Nederlandse reisorganisator aansprakelijk te stellen voor uw letselschade
- uw letselschade wordt afgehandeld volgens Nederlands recht en tegen een Nederlandse verzekeringmaatschappij èn
- het is uw reisorganisator die moet bewijzen dat er sprake is van overmacht (dus de bewijslast voor u is veel “lichter” dan anders het geval zou zijn geweest); lukt hem dat niet, dan is hij aansprakelijk voor uw letselschade!
Wij adviseren u daarbij wel om hulp in te schakelen van een letselschadebureau. Want de verzekeraar van de reisorganisator zit natuurlijk niet op dit soort claims te wachten en die worden in eerste instantie eigenlijk standaardmatig afgewezen.
En wat moet u voor onze deskundige hulp betalen?
Het Nederlands recht is van toepassing, dus als de reisorganisator aansprakelijkheid is, komen uw juridische kosten (lees: ons honorarium) eveneens voor rekening van uw tegenpartij. Dat staat in de Wet in art. 6:96BW.
Maar als wij van te voren denken dat uw tegenpartij aansprakelijk zal zijn voor uw letsel en letselschade, dan helpen wij u kosteloos. En maakt u zich geen zorgen: dit wordt van tevoren duidelijk en schriftelijk vastgelegd in de vorm van een harde kostengarantie. Als er uiteindelijk geen aansprakelijkheid kan worden vastgesteld of onze kosten worden om een andere reden niet of niet volledig vergoed, dan is dat ons bedrijfsrisico en niet het uwe.
Als wij daarentegen denken dat het erkennen van aansprakelijkheid voor uw letselschade wel eens een probleem zou kunnen worden, dan vertellen wij dat ook eerlijk en kijken we met elkaar, als u dat wilt tenminste, hoe wij u het beste van dienst kunnen zijn. Eerlijkheid en duidelijkheid boven alles.
Hoe nu verder?
Heeft u tijdens een georganiseerde vakantie letsel en letselschade opgelopen en denkt u dat dit aan de reisorganisator kan worden toegerekend reisorganisatie? Vraag ons dan gerust om advies. Dat kan via het formulier op de website, per email, via de telefoon of zelfs via de chat. Wat u het prettigst vindt.
U krijgt van ons een eerlijk en duidelijk advies. Dat verplicht u tot niets. Daarna kunt u zelf beslissen wat u er mee doet.
Letselschadebureau Van der Toorn Personenschade helpt u graag, goed en helemaal!