Direct advies nodig?
Wat klanten vragen
Berekenen smartengeld
Berekenen smartengeld:
U heeft altijd recht op smartengeld. Dit is het “immateriële gedeelte” van uw letselschadevergoeding.
Wat is smartengeld?
Smartengeld is op zichzelf geen “harde juridische term”. Het is een vergoeding voor niet in geld uit te drukken schade.
Dus alles wat niet valt onder extra kosten of misgelopen inkomsten. Het is eigenlijk een vergoeding voor uw “geestelijke schade”.
Hoe berekenen smartengeld
Mensen vragen ons vaak al bij het begin van hun letselschadezaak op hoeveel smartengeld zij recht hebben.
Die vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. En iedere letselschadeadvocaat die anders beweert, zit er naast.
Wanneer kunt u mijn smartengeld berekenen?
Uw smartengeld kan namelijk pas definitief worden bepaald aan het einde van uw letselschadezaak.
Pas dan is bekend welke psychische gevolgen uw letsel voor u heeft gehad en/of nog zal hebben.
Want het zijn de psychische gevolgen die uw smartengeld voor een groot deel bepalen.
Belangrijke factoren berekenen smartengeld
Belangrijke factoren voor het berekenen van uw smartengeld zijn onder andere:
- de aard van uw letsel
- de ernst van uw letsel
- uw leeftijd
- uw geslacht
- uw mate van bewustzijn
- of u blijvende littekens overhoudt en waar die littekens zitten
- of u lichamelijke beperkingen houdt die van invloed zijn op kwaliteit van uw leven
- hoeveel pijn heeft u geleden en blijft lijden
- hoelang uw herstelperiode was en
- of u überhaupt hersteld bent of dat er sprake is van blijvend letsel.
Indicatie berekenen smartengeld:
Wij kunnen niet exact voorspellen hoe hoog uw smartengeld zal zijn.
Wat wij wél kunnen is u een globale indicatie geven van de hoogte van uw smartengeld.
Spreekt u dit aan: neem dan vandaag nog contact met ons op voor een eerlijk en vrijblijvend advies. Daarna kunt u zelf bepalen wat u daarmee doet.
Wij helpen u graag bij het berekenen en claimen van uw smartengeld en uw andere letselschade, zoals uw extra kosten en gederfde inkomsten.
En als u kiest voor onze juridische hulp, dan garanderen wij u van te voren schriftelijk dat onze hulp voor u altijd GRATIS zal zijn.
Berekenen smartengeld? Vraag om advies! Wij helpen u graag verder. Maar weten over berekenen smartengeld? Klik dan hier.
De tegenpartij doet mij een aanbod! Wat nu?
Voor u als letselschadeslachtoffer is het meestal niet duidelijk waar u recht op heeft. Immers, u bent op het gebied van letselschade nu eenmaal niet deskundig genoeg.
Verzekeraar doet u opeens en al snel een financieel aanbod
Vaak doet een aansprakelijke verzekeraar u een aanbod dat binnen een bepaalde termijn door u moet worden geaccepteerd. Soms al heel snel na het u overkomen ongeval. Soms ook nadat de medisch adviseur van de verzekeraar u heeft aangegeven dat u geen blijvend letsel kunt hebben. En wat dan?
U kunt zélf niet beoordelen of het aanbod van de tegenpartij redelijk is. Soms lijkt het een fors bedrag. Maar wat als uw schade naar de toekomst toe blijft doorlopen? Dan is zelfs een fors bedrag snel verdwenen aan uw doorlopende schadeposten.
Vindt u het aanbod te laag, dan kunt u natuurlijk zélf met de tegenpartij gaan onderhandelen. Maar die verzekeraar wil dan wel een goede onderbouwing zien van uw claim. Dat kan lastig zijn, omdat u niet weet hoe u uw schade moeten onderbouwen of berekenen.
En zélfs al weet u uw schade voldoende te onderbouwen, dan nog kan de verzekeraar uw claim opnieuw afwijzen. En wat dan? Want u weet niet of de tegenpartij gelijk heeft.
Aanbod niet accepteren en letselschadebureau inschakelen
Wees er als letselschadeslachtoffer op voorbereid dat de tegenpartij u snel een aanbod tot schadevergoeding kan doen. Als dat zo is, schakel dan meteen een letselschadebureau. Alléén dan bent u er zeker van te zijn dat u krijgt waar u recht op heeft.
Uw tegenpartij heeft er baat bij om uw letselschade zo snel mogelijk af te handelen en de kosten zo laag mogelijk te houden.
Risico’s bij accepteren aanbod zonder juridische hulp
U loopt het risico ‘ja’ te zeggen tegen een veel te laag letselschadebedrag. Hoe “mooi” dat bedrag er in eerste instantie ook uit lijkt te zien. Maar zeker vlak na het ongeluk is het vrijwel onmogelijk om in te kunnen schatten wat uiteindelijk de totale financiële gevolgen zijn. Want misschien:
- kunt u niet meer hetzelfde werk blijven doen
- heeft u nog lange tijd last van bepaalde pijnklachten en/of beperkingen
- heeft u geen rekening gehouden met eventuele toekomstige schade
- heeft u geen rekening gehouden met uw smartengeld
Uw schadevergoeding en risico’s in kaart brengen met letselschadebureau
Voordat dit allemaal zorgvuldig in kaart is gebracht, moet u nergens mee akkoord gaan. Niet mondeling en zeker niet schriftelijk!
Laat u bijstaan door een deskundig letselschadebureau. Hij of zij kan alle onderhandelingen voeren met de betreffende verzekeraar. Hij of zij zal u nooit laten instemmen met een schadevergoeding die niet alle kosten dekt.
U moet er toch niet aan denken na een ongeluk (een deel van) uw schade zelf te moeten betalen? Helaas komt dit nog te vaak voor.
U kunt dit alleen maar voorkomen door het aanbod van de tegenpartij in eerste instantie af te wijzen. En door direct daarna een letselschadebureau in te schakelen.
Het is sowieso onverstandig om uw letselschade zélf met uw tegenpartij te regelen. Want voor u het weer, bent u akkoord gegaan met een regeling die niet in uw belang is.
Hoe lang duurt het hele proces?
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.
Hoe kan ik mijn letselschade verhalen (claimen)?
Welke schade u kunt claimen
Al uw extra kosten en gemiste inkomsten moeten door de tegenpartij worden vergoed. Net als uw juridische kosten (lees: ons honorarium).
Daarnaast heeft u altijd recht op een vergoeding smartengeld.
U moet uw schade bewijzen!
Als letselschade slachtoffers moet u letselschade wél zelf bewijzen (onderbouwen, aantonen, aannemelijk maken). “Wie eist bewijst”, dat is in Nederland namelijk de juridische “hoofdregel”.
Aansprakelijkheid moet worden erkend
Het is ook zo dat u uw letselschade alléén vergoed krijgt als de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid heeft erkend.
Soms wijst een verzekeraars de aansprakelijkheid af, omdat hun verzekerde een andere lezing van het ongeval heeft.
Juridische hup bijna altijd noodzakelijk
Juridische hulp is dan onmisbaar. Wij kunnen ervoor zorgen dat u gehoord wordt en dat uw lezing wordt onderbouwd. Wij helpen u bij het opvragen van politierapporten en getuigenverklaringen.
Ook zoeken wij naar uitspraken van rechters in vergelijkbare zaken, zodat de aansprakelijk zal worden erkend. Met onze deskundigheid staat u niet alleen tegenover de verzekeraar.
Maar ook bij het claimen van uw letselschade kunt u meestal niet zonder juridische hulp. Want een verzekeraar denkt vaak heel anders over uw letsel en het bewijs van uw schade dan u zelf. En ú weet niet of de verzekeringsmaatschappij gelijk heeft of niet.
Hoe bepalen jullie de hoogte van mijn schadevergoeding?
Bepalen definitieve hoogte schade duurt vaak lang
Het bepalen van de definitieve hoogte van uw letselschadevergoeding duurt vaak lang. Tenzij uw letsel binnen enkele weken is hersteld.
Anders duurt het vaststellen van de hoogte van uw letselschadevergoeding sowieso een jaar, twee jaar of soms nog langer. Dat hangt af van wat u is overkomen en wat de financiële gevolgen voor u zijn.
Aansprakelijkheid en genezingsproces
Eerst moet de aansprakelijkheid worden erkend. Daarna moeten de schadeposten worden geïnventariseerd, onderbouwd en berekend.
Daarna is het in feite wachten totdat u bent genezen. Of dat we met elkaar tot de conclusie moet komen dat u niet meer verder zult genezen. Dan heeft u blijvend letsel opgelopen.
Wanneer u niet binnen enkele weken bent genezen, is het altijd verstandig om de hulp van een letselschadebureau in te roepen.
Hoogte van uw schadevergoeding
De hoogte van uw totale letselschade kan pas definitief worden vastgesteld als u helemaal bent genezen. Of wanneer uw letsel blijvend is.
Tot die tijd helpen wij u steeds met het tussentijds claimen van uw extra kosten en gemiste inkomsten.
Definitieve afwikkeling
Uw definitieve letselschadevergoeding bestaat uit het totaal van uw extra kosten en gemiste inkomsten.
Smartengeld
Daarnaast heeft u altijd recht op een smartengeld (vergoeding voor gederfde levensvreugde). Uw smartengeld wordt bepaald op basis van jurisprudentie en eerdere rechterlijke uitspraken uit het verleden.
Wij werken volgens een vast “stappenplan”
Van der Toorn Personenschade werkt volgens een vast en duidelijk omlijnd stappenplan. Hierdoor weet u op ieder moment waar u aan toe bent en wat er verder gaat gebeuren.
Wat wij voor u doen
Wij helpen u allereerst bij de aansprakelijkheid en het inventariseren van uw letselschade.
Samen met u berekenen wij de schadeposten. Ook de schadeposten die doorlopen in de toekomst. Zoals bijvoorbeeld inkomensschade, hulp aan en rond uw woning en huishoudelijke hulp.
Ook bij het bepalen van de hoogte van uw smartengeld (het immateriële gedeelte van uw letselschade) is onze expertise van belang. Wij zorgen ervoor dat u krijgt waar u recht op heeft!
Sterk staan tegenover de verzekeraar
Met onze deskundige hulp staat u niet alleen tegenover de verzekeraar. Dat is belangrijk, want een verzekeraar denkt soms heel anders over uw letsel en letselschade dan uzelf. En zal u ook zeker niet attenderen op schadeposten waar u zelf niet direct aan had gedacht.
Wij houden in de gaten dat de verzekeraar de afhandeling van uw letselschade niet vertraagt. Daardoor hoeft u niet langer dan nodig te wachten op de vergoedingen waar u recht op heeft.
Meer weten over onze werkwijze?
Wilt u meer weten over onze werkwijze? Klik dan hier voor nadere informatie over ons “stappenplan” en welke voordelen dat voor u heeft.
Op welke letselschadebedragen heb ik recht?
Letselschadebedragen waar u recht op heeft zijn:
Vergoedingen voor extra hulp, zoals:
- hulp in de huishouding, boodschappen doen, kinderen naar school brengen etc.
- hulp in de tuin en
- hulp bij het onderhoud en schilderen van uw huis.
Daarnaast kan uw letselschade gevolgen hebben voor uw inkomen, zoals:
- niet volledig doorbetaald inkomen (ZZP-er, uitzendkracht, 0-urencontract etc,)
- geen onregelmatigheidstoeslag meer
- niet meer kunnen overwerken
- gemiste promoties én
- gemiste pensioenopbouw
Tot slot kunt u denken aan andere óók heel belangrijke letselschadebedragen, zoals:
- Studievertraging
- Reïntegratiekosten voor het begeleiden naar ander werk
- Kosten gepaard gaande met opname in een ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Reiskosten
- Medische kosten
- Smartengeld
- Economische kwetsbaarheid
- Wettelijke rente
- Verder alle kosten die u zonder het ongeval niet gemaakt zou hebben…
- Bijvoorbeeld het loon dat u niet hebt gekregen omdat u niet naar uw werk kon.
- Benzine omdat u naar het ziekenhuis of de fysiotherapeut moest.
- Medicijnen die onder uw eigen risico vielen.
Daarnaast heeft u altijd recht op een vergoeding van smartengeld, ook wel immateriële schadevergoeding genoemd.
Dat is een vergoeding voor “gederfde levensvreugde”. Uw smartengeld zou een compensatie moeten bieden voor uw verdriet, pijn en voor al het andere waardoor u minder gelukkig kunt zijn geworden dan vóór het u overkomen ongeval.
Helaas is de Nederlandse wet niet ruimhartig met het toekennen van smartengeld. In Nederland worden de toegekende smartengeldbedragen dan ook niet als “rechtvaardig genoeg” gezien.
Wanneer u meer wilt lezen over smartengeld, klik dan hier. Wilt u meer weten over letselschadebedragen, klik dan hier.

















